Sammen mot salt

KIWI fortsetter å kutte saltinnholdet

Foto: Bon Appetit/Scanpix

I 2014 fjernet KIWI alt tilsatt salt fra kjøttdeig, karbonadedeig og kyllingkjøttdeig. Vi fortsetter å jobbe for å tilby folket flere produkter med mindre salt.

Sammen med resten av NorgesGruppen jobber vi kontinuerlig med å kutte saltinnholdet i egne merkevarer. Da Norgesmesterskapet i kjøttprodukter gikk av stabelen, fikk grillpølsene fra 80%-serien til Folkets gull og positiv omtale for lavt saltinnhold.

80%-serien er pølser som har vesentlig høyere kjøttinnhold og mindre salt enn tilsvarende produkter på markedet. De er også fri for allergener.

Dette har vi gjort hittil:

Kjøttprodukter er én av matvaregruppene som bidrar med mest salt. Mellom 17 og 24 prosent av det totale saltinntaket i befolkningen kommer herfra. Da KIWI fjernet tilsatt salt i alle kjøttdeiger for to år siden, solgte vi over 12 millioner pakker i året. Disse inneholdt til sammen 40 000 kilo salt.

- Vi var spente på om saltreduksjonen ville føre til en nedgang i salget, men slik har det ikke blitt. Både salg og etterspørsel har gått opp som følge av tiltaket. Folket ønsker tydeligvis mindre salt, sier KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy.

I tillegg har Bakehuset, KIWIs leverandør av brød, redusert saltmengden med 15 tonn i året.

Hvordan skal saltet reduseres?

I 2015 ble Saltpartnerskapet etablert. Det er et partnerskap mellom blant annet norske helsemyndigheter og matvarebransjen der man samarbeider om å redusere saltinnholdet i matvarer. Målet er å redusere befolkningens saltinntak med 15 prosent innen 2018.

Sammen har vi blant annet utviklet et saltreduksjonsmål for rundt 100 ulike matvarekategorier.

Hvorfor skal vi spise mindre salt?

- Salt er en kjent risikofaktor for høyt blodtrykk. Det igjen øker risikoen for hjerte- og karsykdommer og hjerneslag, forteller helsefagsjef i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, Helle Grøttum.

Over 30 prosent av befolkningen har ifølge helsenorge.no høyt blodtrykk og økt risiko for å utvikle hjerte- og karsykdom. Salt øker dessuten risikoen for kreft i magesekken, og i tykk- og endetarmen.

I dag får en gjennomsnittlig nordmann i seg dobbelt så mye salt som det anbefalte inntaket på 5 gram per dag.

Derfor må saltmengden reduseres

- Salt er en kjent risikofaktor for høyt blodtrykk. Det igjen øker risikoen for hjerte- og karsykdommer og hjerneslag, forteller helsefagsjef i LHL, Helle Grøttum. Derfor vil det ha store helsemessige fordeler hvis vi klarer å redusere saltinntaket i befolkningen.

- Dette må skje gjennom holdningsendringer og en reduksjon av saltinnhold i flere ledd, sier Grøttum og viser til Finland hvor de har klart å redusere befolkningens saltinntak med 40 prosent fra 1977-2007. Her hjemme har myndighetene prøvd å få med seg matvareindustrien i et forpliktende samarbeid som kan jobbe for å redusere nordmenns inntak av salt. LHL er en del av dette saltpartnerskapet og har i tillegg utarbeidet sin egen saltpolicy.

- Vi mener at industrien gradvis bør redusere saltinnholdet i matvarene og ønsker også at produktene skal ha en tydeligere merking av saltinnhold, sier Grøttum. Hun minner også om at det er viktig å ha en bevisst holdning til hvor mye salt det er i maten man serverer til barn, og ikke venne barna til for mye salt.