KIWI-butikk vant arkitekturpris

KIWI Skollenborg har enkle utforminger, trekledning og store vinduer.

Juryen løftet butikkens utforming og miljøfordeler da KIWI Skollenborg i Kongsberg ble tildelt gjev pris.

KIWI Skollenborg fikk arkitektur-, verne- og skiltdiplompris fra Kongsberg kommune for sin nye miljøbutikk på Rudsmoen. Butikken er det første bygget i Skandinavia som oppføres med en selvbærende takkonstruksjon i tre fra Kielsteg. Konstruksjonen gir et fritt innvendig spenn på 23 m.

– Vi er veldig stolte og glade for denne utmerkelsen. Denne prisen gir oss en tilbakemelding på at byggene våre blir godt mottatt i markedet, sier butikkutviklingssjef i KIWI Jan Eilif Johansen.

– En liten revolusjon

KIWI-butikken på Rudsmoen er en av kjedens mest miljøvennlige butikker. Miljøansvarlig i KIWI, Jacob Rolland, kalte det det «en liten revolusjon» da KIWI-butikken på Rudsmoen sto klar i juni i fjor. Selve bygningen er bygget i passivhusstandard med selvbærende takkonstruksjon i tre, og både betong, isolasjon og asfalt som er brukt er såkalt lavkarbon, altså produsert på en måte som kutter CO2-utslipp i forhold til vanlig produksjonsmåte.

Funksjonell og miljøvennlig butikk

KIWI-butikken har tydelige felt for sykkeloppstilling og ledelinjer for svaksynte.
KIWI-butikken har tydelige felt for sykkeloppstilling og ledelinjer for svaksynte.

«KIWI-butikken har benyttet ny kunnskap om massivtre til å bygge en forretning med funksjonelle og miljømessige fordeler. I tillegg har bygningen et tydelig arkitektonisk grep og godt gjennomarbeidet detaljering», heter det i jurybegrunnelsen.

Juryen løftet også bygningens enkle utforming, trekledning og store vinduer, og prisga butikkens tydelige felt for sykkeloppstilling og ledelinjer for svaksynte.

Åpner ny miljøbutikk august 2019

Siden 2014 har KIWI bygget fem miljøbutikker forskjellige steder i landet, og har ikke tenkt å stoppe der. Allerede i august åpner KIWIs sjette miljøbutikk, KIWI Lerberg. 

– KIWI er kjeden med flest butikker her i landet, så vi har et ansvar for å ligge i front. Vi er opptatt av miljø, og det vil komme flere butikker som denne fremover. Neste ut er Hokksund, sier butikkutviklingssjef i KIWI Jan Eilif Johansen.

Bygget vil bestå av selvbærende trekonstruksjoner, og på taket til butikken vil det være blomstereng og humlekuber.