Unngå smitte i influensasesongen

Med denne sangen reduserer du risikoen for influensasmitte

God håndhygiene er viktig hvis du vil holde deg frisk, men de aller fleste vasker verken lenge nok eller godt nok. Her er tipset som kan hjelpe deg.

Hver dag er hendene dine i kontakt med en rekke overflater hvor det kan finnes bakterier og smittestoffer.

- Med influensasesongen i anmarsj er det ekstra viktig å vaske hendene regelmessig. Gjør du ikke det, kan du fort smitte deg selv når du berører ansiktet, øynene, nesen eller munnen, påpeker markedsansvarlig Kaja Eggen i Colgate-Palmolive.

En god håndvask er faktisk det enkleste og viktigste tiltaket for å unngå influensasmitte. For å være sikker på at du vasker lenge nok, er et tips å synge/nynne første vers av «Jeg gikk en tur på stien» mens du holder på:

Vask i minst 15 sekunder

Vann og såpe er alt du trenger for å gjennomføre en god håndvask. Fukt først hendene med varmt vann og tilfør såpe. Gni hendene godt sammen slik at det skummer i minst 15-20 sekunder, gjerne lenger. Pass på å også vaske håndbaken, håndledd, mellom fingrene og under neglene.

Etter vasken tørker du godt med et rent håndkle eller tørkepapir, og bruk gjerne håndkle eller tørkepapir til å stenge av kranen. Hvis du er på offentlige toaletter er det også smart å beskytte hendene med papir når du tar i dørhåndtaket på vei ut.

Gode rutiner

Hendene bør vaskes mange ganger i løpet av dagen. Gjør det til en vane å alltid vaske hendene etter toalettbesøk og før og etter matlaging. Vask også hendene før måltidene.

Hvis du er forkjølet, er det viktig å vaske hender etter at du har pusset nesen samt når du hoster eller nyser i hendene dine.

Husk også håndvask før og etter du er kontakt med en syk person, og vær ekstra nøye etter opphold på store offentlige områder som flyplasser, togstasjoner og lekeplasser.