Fyll på med energi

Litt sunnere kos til påsken

Foto: Tine Sundfør

Det blir ofte mange dager med kos i påsken. Men siden vi har ferie betyr det jo at vi egentlig har god tid til å lage sunnere varianter som også smaker godt!

Sjekk Tines tips for et sunnere påskeegg.
Sjekk Tines tips for et sunnere påskeegg.

Enten du skal ut på tur, spise middag med familien eller bare kose deg med påskekrim i sofakroken, har klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør tipsene til deg som ønsker å gjøre påsken litt sunnere.

– Fordelen med påskeferien er at det for mange er en ferie med ganske mye aktivitet og turgåing enten til fots eller på ski. Dermed trenger vi også å fylle på med litt ekstra energi, påpeker hun.

En påsketur som smaker godt

Den ekstra energien trenger imidlertid ikke nødvendigvis være sjokolade eller pølser.

– Nei, det må ikke være grillpølser og Kvikk Lunsj hver dag i påsken. Det er mye som smaker veldig godt på tur, for eksempel to grove brødskiver med ost og skinke pakket inn i aluminiumsfolie og grillet over bålet, foreslår Sundfør.

Du vil kanskje bli overrasket over å høre at kakaoen som ofte smaker så godt på tur, kan smake minst like godt og til og med bli litt sunnere når du lager den selv? Lager du etter oppskrift får du 3,5 gram sukker per 100 gram, Til sammenligning er det 10 gram sukker per 100 gram i en cola.

– Kakao kan også være et alternativ på kvelden hvis du har lyst på sjokolade. Varm drikke heller du heller ikke nedpå på samme måte som brus, og du får i deg sunne næringsstoffer fra melken.

Vær aktiv i påskeferien, så kan du også kose deg litt ekstra.
Med mye aktivitet i påsken, er det godt å fylle på med energi underveis.

Litt sunnere påskegodt

For mange, og da kanskje spesielt barna, ligger mye av påskens magi i de fristende påskeeggene fylt med godteri. Hvordan kan vi klare å gjøre godteeggene litt sunnere for barna som forventer sjokolade og sure føtter?

– Putt frukt og nøtter i egget i tillegg til godteri. I stedet for fungerer ikke, det er det bare å erkjenne, humrer ernæringsfysiologen.