Har du hørt om nyheten pinsa?

Pinsa i forpakning og tilberedt med topping ved siden av

Italiensk pinsa er kjent som en sprø variant av pizza, men er også regnet for å være forgjengeren til pizza, med røtter tilbake i romertiden. Hos de aller fleste KIWI-butikker får du langtidshevet pinsa fra Eldorado, slik at du kan prøve retten hjemme.

Pinsa er kort fortalt en italiensk matrett, som er en slags mellomting mellom focaccia og pizza. Den har en oval sprø bunn, som er luftig og myk inni. Den kan ha både liten og stor skorpe, og kan toppes med det du selv ønsker – både kaldt og varmt.

Hos de aller fleste KIWI-butikkene får du langtidshevet pinsa fra Eldorado som ferdigbunn. En enkel vei til italienske smaker hjemme. Du kan bruke pinsa som en enkel forrett, som pizzabunn til hovedrett eller som et smakfullt brød som tilbehør.

Pizza eller pinsa?

Navnet pinsa kommer fra det latinske ordet pinsère som betyr å strekke, trykke og forlenge, altså teknikken som brukes for å forme for eksempel focaccia og pizza.

Selv om pinsa ser ut som en pizza, ligger forskjellen i hvilken type deig som brukes, tilberedningsteknikken og regionen den kommer fra. Pinsa kommer fra Roma i Lazio-regionen, og napolitansk pizza kommer selvfølgelig fra Napoli i Campania-regionen.

Kald og varm topping på pinsa

I motsetning til på pizza er det vanlig med fersk og kald topping, og du kan derfor toppe pinsaen etter at den er stekt. Lager du derimot en Margherita, eller ønsker smeltet ost som på en pizza, stekes den originale pinsa-deigen i to omganger. Først stekes deigen alene, og deretter stekes den igjen med topping til osten har smeltet.

Pinsa fra Eldorado er blitt et svært populært produkt hos KIWI. Den ferdige bunnen stekes i ovnen på 230-250 grader, gjerne på pizzastein, og du får en ferdig pinsa på 1-2-3.

Her får du fire oppskrifter på pinsa:

1. Pinsa Parma

Pinsa_1-parma.jpg

15-20 minutter    4 porsjoner

Du trenger:

2 stk. Eldorado Pinsa
Eldorado rød pizzasaus
200 g revet ost
Ruccola
Parmaskinke (mengde etter smak)
Frisk basilikum
Cherrytomater
Eldorado Grana Padano (til topping)

Slik gjør du det:

  1. Forvarm ovnen til 240°C etter anvisning på pakningen.
  2. Fordel et jevnt lag med Eldorado rød pizzasaus over begge pinsaene og strø over revet ost.
  3. Stek pinsaene midt i ovnen ca. 10-15 minutter, til osten er smeltet og gyllen.
  4. Topp den nystekte pinsaen med frisk ruccola, basilikum, parmaskinke, cherrytomater og høvlet Grana Padano.
  5. Server umiddelbart og nyt!

2. Pinsa Formaggio

Pinsa_2-formaggio.jpg

15-20 minutter    4 porsjoner

Du trenger:

2 stk. Eldorado Pinsa
1 boks Eldorado hvit pizzasaus (finnes i de fleste KIWI-butikker)
200 g revet ost
Eldorado Chevre (etter smak)
Eldorado Brie (etter smak)
Akasiehonning
Eldorado valnøtter
Timian eller andre friske urter til pynt

Karamellisert gul løk:
2 ss sukker
2 ss smør
2 gul løk, tynnstrimlet

Slik gjør du det:

  1. Forvarm ovnen til 240°C etter anvisning på pakningen.
  2. Karamelliser løken:
    1. Smelt smør i en stor panne over middels varme.
    2. Tilsett tynnstrimlet løk og sukker.
    3. Stek løken, rør av og til, til den er myk og gyllenbrun (ca. 15-20 minutter). Pass på at den ikke brenner seg.
    4. Sett til side.
  3. Fordel et jevnt lag med Eldorado hvit pizzasaus over begge pinsaene og strø over revet ost.
  4. Topp pizzaen med skiver av chevre, brie og valnøtter.
  5. Stek pinsaene midt i ovnen ca. 10-15 minutter, til osten er smeltet og gyllen.
  6. Topp den nystekte pinsaen med frisk timian, karamellisert løk og ringle over akasiehonning.
  7. Server umiddelbart og nyt!

 

3. Pinsa Pollo Bianca

Pinsa_3-pollobianca.jpg

Du trenger:

2 stk. Eldorado Pinsa
1 boks Eldorado hvit pizzasaus (finnes i de fleste KIWI-butikker)
200 g revet ost
60 g ferdig stekt kyllingfilet
Eldorado sorte oliven, delt i to
Eldorado rød pesto med chili
Ruccola
Sitron (saft)
Fersk chili, finhakket (mengde etter smak)

Slik gjør du det:

  1. Forvarm ovnen til 240°C etter anvisning på pakningen.
  2. Fordel et jevnt lag med Eldorado hvit pizzasaus over begge pinsaene.
  3. Strø revet ost over sausen på begge pinsaene og legg på biter av ferdig stekt kyllingfilet.
  4. Del oliven i to og fordel over pinsaene.
  5. Stek pinsaene midt i ovnen ca. 10-15 minutter, til osten er smeltet og gyllen.
  6. Drypp Eldorado rød pesto med chili over pinsaene i ønsket mengde.
  7. Topp pinsaene med frisk ruccola, sitronsaft og finhakket chili.
  8. Server umiddelbart og nyt!


4. Pinsa som tilbehør

Pinsa_4-tilbehor.jpg

15-20 minutter    4 porsjoner

Du trenger:

2 stk. Eldorado Pinsa
200 g smør, smeltet
2 fedd hvitløk
1 dl finhakkede urter (oregano, persille, gressløk, timian, basilikum) 


Slik gjør du det:

  1. Forvarm ovnen til 240°C etter anvisning på pakningen.
  2. Smelt smøret i en liten kjele eller i mikrobølgeovnen.
  3. Finhakk urter og hvitløk. Ha over i det smeltede smøret og la surre et par minutter til en smør- og urteblandingen
  4. Legg pinsaene på et bakepapirkledd stekebrett.
  5. Pensle smør- og urteblandingen jevnt over begge pinsaene, sørg for at hele overflaten dekkes.
  6. Stek pinsaene i ovnen i 8-10 minutter, eller til de er sprø og gyllenbrune.
  7. Ta pinsaene ut av ovnen og skjær dem i mindre biter eller strimler. Topp med friske urter.
  8. Server umiddelbart som tilbehør til supper, salater, grillmat, eller som en enkel og smakfull forrett. Velbekomme!