Vi elsker pizza og taco!

Dette er middagene nordmenn spiser oftest

Taco har blitt matkultur og pizza er størst hele uka. Klarer du å gjette vår tredje mest spiste fredagsmiddag?

Vi elsker pizza og taco! NRK skriver denne uken at pizza er Norges største middagsrett hver eneste dag hele uka. På fredager spiser 13,5 prosent pizza til middag, mens 12,6 prosent spiser taco. 

Vi har kuttet prisene på middagsfavorittene! Sjekk de nye billige KIWI-prisene her

Taco – fra trend til matkultur

Tallene kommer fra undersøkelsen Middagsdagboken 2017 utført av Ipos. Den forteller at vi mandag til torsdag stort sett går på autopilot, og at middagene da skal kjapt å lage. Fredag, lørdag og søndag bretter vi opp ermene og bruker litt mer tid på maten. Da skal vi kose oss! 

Og når vi skal kose oss velger vi pizza og taco! Det helnorske fenomenet tacofredag har gått fra å være en trend til å bli norsk matkultur.  

– Det er gøy at vi lar oss inspirere av internasjonal matkultur, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør om den enorme populariteten til taco. 

– Taco servert med mye grønt, en god hjemmelaget guacamole og begrenset mengde kjøtt, gjerne hvitt kjøtt er både sunt og godt, sier Sundfør. 

Dette er nordmenns tacovaner

Reker tredje størst på fredager

Vår tredje største rett på fredager, etter pizza og taco, er faktisk reker! Det klinger godt i ernæringsfysiologens ører. 

– Reker er inneholder masse protein og er en god kilde til selen og d-vitamin som mange nordmenn får for lite av, så dette er sunn og god mat. Serverer du reker med en god salat, avokado, majones og et litt grovere brød så er dette skikkelig sunn kosemat, sier Sundfør.

Litt sunnere pizza

Ernæringsfysiologen er litt mer lunken til at vi foretrekker pizza hele uka. 

– Vi lever travle liv og jeg forstår at det er lett å gå for enkle løsninger, men i en travel hverdag trenger kroppen riktig bensin for ikke å gå tom. Hverdagsmaten bør bestå av mest grønnsaker, fisk, fullkorn, belgfrukter og hvitt kjøtt. Også er det selvfølgelig helt greit å kose seg litt ekstra med god samvittighet innimellom, sier hun.

– Og pizzaen blir også mye sunnere hvis du serverer den med en salat, sper ut deigen med litt fullkornsmel og topper pizzaen med noen ruccolablader eller friske urter og en god olivenolje. 

6 tips til en litt sunnere pizza