KIWI satser på unge med hull i CV-en

KIWI er kjent for å bidra til mangfold og inkludering i arbeidslivet. Butikksjef Richard Selmer ser forbi hull i CV-en når han ansetter nye medarbeidere.

På KIWI Kjørbo i Bærum har butikksjef Richard Selmer fem medarbeidere som først kom til butikken gjennom prosjektet UNG I JOBB. Prosjektet hjelper unge som sliter med å få seg jobb med å få en fot innenfor arbeidslivet.

18 av 23 ungdommer som har hatt arbeidspraksis hos KIWI gjennom UNG I JOBB har endt opp med fast jobb i en KIWI-butikk etter praksisperioden. Haron Iman (24) er en av dem.

Lærte norsk på jobben

Haron kom til Norge fra Sudan for fire år siden. Gjennom voksenopplæringa i Sandvika fikk han tilbud om et arbeidskurs gjennom UNG I JOBB, og fikk tildelt arbeidspraksis på KIWI Kjørbo. Nå har Haron jobbet i butikken i 1,5 år. Han har en fast deltidsstilling samtidig som han går på videregående skole.

– Jeg trives veldig godt i KIWI. Det sosiale er veldig bra, også er det praktisk med de lange åpningstidene når man skal kombinere jobb og studier, sier Haron. 

At han etter bare fire år i Norge snakker tilnærmet flytende norsk, gir han KIWI en del av æren for. Etter videregående planlegger han videre studier.

– Jeg har lyst til å studere informatikk eller markedsøkonomi. Og hvem vet – kanskje jeg blir butikksjef en gang, ler han.

Ser forbi hull i CV-en 

Harons sjef, Richard Selmer, beskriver Haron som en flink medarbeider som han har tillit til, og som har fått ansvaret med å stenge butikken og passe på at alt blir gjort.

FAST JOBB: Haron Iman ble ansatt i KIWI Kjørbo etter en praksisperiode gjennom UNG I JOBB.

For Richard spiller det ingen rolle om en jobbsøker har noen hull i CV-en eller dårlige karakterer. Kanskje brenner han litt ekstra for disse nettopp fordi han selv på videregående var ganske skolelei. 

– Mange opplever mestring og glede på jobben. Gløden kommer fram, og de vil bevise for seg selv og andre rundt seg at de ønsker å få til ting, sier den erfarne butikksjefen.  

To viktigste egenskaper

Når Richard ansetter, er det to ting som trumfer alt annet: Positivitet og effektivitet.  

– Er du blid og positiv samtidig som du er effektiv og får ting gjort, så kan vi lære deg alt annet, sier Richard.

UNG I JOBB og KIWI

UNG I JOBB er et prosjekt i Bærum kommune som hjelper unge med å få en fot innenfor arbeidslivet. 18 av 23 ungdommer som har benyttet seg av samarbeidet mellom UNG I JOBB og KIWI har fortsatt lønnet jobb i en KIWI-butikk.

Det betyr at 78 % av praktikantene har fått fast jobb i KIWI.

– Ved at KIWI åpner dørene for ungdommer som ellers ville streve med å komme inn i arbeidslivet, unngår vi lediggang og økende psykiske helseplager for de det gjelder innenfor målgruppen, sier Maja Rasmussen, avdelingsleder UNG I JOBB.