• TV

Butikken er en enestående arena for språktrening, men det tar tid å lære et nytt språk. Nå får personer i språkpraksis hjelp på veien i form av et jakkemerke hvor det står «Jeg lærer meg norsk – snakk med meg». Erfaringene er utelukkende positive, og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie roser tiltaket: – Vi trenger enda flere arbeidsgivere som tar det samfunnsansvaret.

Når man er ny i et land og ikke snakker språket godt, er det vanskelig å komme seg ut i arbeid og bidra i samfunnet. KIWI ønsker å bidra til at flere kommer seg ut i arbeid, og tar regjeringens inkluderingsdugnad på alvor.

KIWI hadde over 500 personer i arbeidspraksis i 2018, mange av dem i språktrening. Nå tilbys personer i språktrening et frivillig jakkemerke hvor det står «Jeg lærer meg norsk – snakk med meg». Jakkemerket har flere formål: Det forbereder kunder på at de må snakke tydeligere og kanskje litt saktere enn vanlig, det oppfordrer til samtale og tålmodighet, og – ikke minst – det bidrar forhåpentligvis til raskere språkopplæring.

Yosef Habtemariam (25) kommer fra Eritrea og bor nå i Oslo. Han er nå i praksis på KIWI Økernveien, og er veldig glad for jakkemerket og oppmerksomheten det gir.

– Når kundene ser skiltet, er det lettere å ta kontakt med oss. Det er flere som slår av en prat nå, sier han fornøyd. Kollega Khadija Mahmed (48) har samme erfaring.

– Tilbakemeldingene fra kundene har vært utelukkende positive, og både Yosef og Khadija opplever at merket gir dem trygghet. Hvis det er et ord de ikke forstår, kan de vise til jakkemerket, forteller butikksjef Sigri Hylland, som har 24 medarbeidere med bakgrunn fra 13 ulike nasjoner. Fem personer har fått jobb i butikken, etter å ha vært i praksis gjennom NAV.

– Vi trenger flere arbeidsgivere som tar det samfunnsansvaret

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie i samtale med Kahadija Mahmed om jakkemerkene.
Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie i samtale med Kahadija Mahmed om jakkemerkene.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) besøkte nylig KIWI Økernveien i Oslo for å se jakkemerkesystemet i praksis. Hun er mektig imponert, og oppfordrer andre arbeidsgivere til å følge KIWIs eksempel ved å rekke ut en hånd og hjelpe alle som har utfordringer med å komme seg ut i arbeidslivet.

– Det er utrolig bra at KIWI tar samfunnsansvar ved å gi plass og rom til flere av dem som står på utsiden. Vi trenger enda flere arbeidsgivere som tar det samfunnsansvaret – som tar en for laget – og som er med på å gi folk en sjanse til å kunne klare seg selv og stå på egne ben. Språk er helt avgjørende for å kunne få seg en jobb og for å kunne delta i samfunnslivet, sier Hauglie.

Se video fra ministermøtet øverst i artikkelen.

KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy var også til stede under ministerbesøket på KIWI Økernveien for å fortelle om jakkemerket.

– Jeg tror jakkemerket gir en stolthet. Det gjør også at kundene blir mer oppmerksomme på det. Man er kanskje også litt mer tålmodige når man spør etter varer og skal ha hjelp i butikken, sier han.

«Jeg lærer meg norsk – snakk med meg»-jakkemerket så dagens lys i fjor sommer og har sin opprinnelse fra Vestre Toten. Jakkemerket er et samarbeidsprosjekt mellom Kompetanse Norge, Voksenopplæringa på Vestre Toten, og Integrerings- og mangfoldsdirektoratet.

Etter å ha blitt testet på KIWI Reinsvoll med stor suksess, besluttet KIWI å tilby dette i hele landet.