Visste du at de som spiser to fiskemåltider i uken, i gjennomsnitt har 29 % mindre sjanse for å dø av hjerteinfarkt?
Publisert: 07.02.18
Sist oppdatert: 16.08.21
Alle vet vi at vi må få oss nok fisk, fordi det er jo så sunt! Men hva vet du egentlig utover dette? I samarbeid med Tine Sundfør har vi funnet frem fem svært gode grunner til at du bør spise herligheten minst to-tre ganger i uken, som jo også er Helsedirektoratet sin anbefaling.
Dette er det viktigste når du skal tilberede en fiskemiddag
- Undersøkelser viser at de som spiser to fiskemåltider eller mer i uken, har 29 % mindre sjanse for å dø av hjerteinfarkt sammenlignet med de som ikke spiser fisk. Fet fisk som laks, ørret, sild, makrell, og kveite har et høyt innhold av marine omega-3-fettsyrer som gjør blodårene mer elastiske, beskytter mot blodpropp og stabiliserer hjerterytmen.
- Mager fisk, som torsk, sei og lyr, er rik på jod. Jod er helt nødvendig for at skjoldbruskkjertelen skal kunne produsere hormonene som regulerer stoffskiftet ditt. På folkemunne kalles det ofte «forbrenningen». Mange ungdommer, spesielt jenter, og kvinner har for lavt jodinntak. Spis mager fisk jevnlig og magre meieriprodukter daglig, så sikrer du inntaket.
- De langkjedede omega-3 fettsyrene, EPA og DHA som kun finnes i fisk og annen sjømat er viktig for hjernens funksjon siden store deler av hjernen er bygget opp av nettopp disse sunne fettsyrene. Studier har vist at barn av mødre som spiste fisk under graviditeten og mens barnet ble ammet har statistisk høyere IQ.
- Sjømat er en av de få gode kildene vi har til selen i kostholdet. Selen spiller en viktig rolle i kroppens immunforsvar, for menns sædkvalitet og høyt innhold av selen i kosten kan beskytte mot utvikling av prostatakreft.
- Fisk er mye mer enn omega-3-fettsyrer. Det er også en ypperlig kilde til vitamin D og mineralene selen og jod som kostholdsundersøkelser har vist at mange nordmenn får bekymringsfullt lite av.