Slik har vi fått mange til å bytte fra sukkerholdig til sukkerfri brus

Familie på handletur i en KIWI-butikk

Å bytte ut sukkerholdig brus med en sukkerfri type er et effektivt folkehelsetiltak. Derfor er de sukkerfrie variantene alltid billigst hos KIWI.

Visste du at saft og brus med sukker er den største sukkerkilden for voksne, og den nest største sukkerkilden for barn? Samlet står saft og brus faktisk for rundt en tredjedel av sukkerinntaket vårt

Vi i Norge drikker i snitt 119 liter brus hver i året, rapporterer Helsedirektoratet. Samtidig er vi i verdenstoppen på å drikke sukkerfri brus. Å bytte ut sukkerholdig brus med sukkerfri brus vil bidra til å redusere sukkerinntaket i befolkningen, og det skal både vi i KIWI og leverandørene våre bidra til. 

Det selges mer sukkerfri enn sukkerholdig brus i KIWI

Salgstallene hos KIWI viser tydelig at flere velger sukkerfri brus. Hele 65,5 prosent av brusen som selges hos KIWI er nå uten sukker. KIWIs kunder er faktisk blant landets sunneste når det gjelder hvilke brusvarianter som oftest velges i butikkhyllene.

Det er ikke tilfeldig. I flere år har både vi i KIWI og våre leverandører jobbet for å få kundene våre til å bytte fra sukkerholdig brus til sukkerfri brus. 

– Vi har for eksempel i flere omganger kuttet prisen på all sukkerfri brus, og vi har lansert nye sukkerfrie brusvarianter fra First Price. Sukkerfri brus i KIWI er alltid billigere enn varianten med sukker, sier kommunikasjonssjef og bærekraftskoordinator Nora Mile Helgesen.

Nora_Mile_Helgesen

Redusert sukkermengden med 25 prosent

Også brusprodusentene tar nordmenns ønske om å velge sukkerfritt på alvor, og valgmulighetene blir stadig bedre. Coca-Cola har en egen innovasjonslab i Belgia som stadig jobber med forbedrede, sukkerfrie produkter. 

– De siste årene har 80 prosent av nylanseringene til Coca-Cola i Norge vært sukkerfrie eller hatt lavere sukkerinnhold, og Coca-Cola uten sukker har vært markedets raskest voksende sukkerfrie cola, forteller Alexander Aakervik, markedsansvarlig for dagligvare hos Coca-Cola European Partners Norge. 

Siden 2013 har Coca-Cola i Norge i tillegg redusert sukkermengden i sine produkter med 25 prosent. Tidligere var det større forskjeller på smaken mellom sukkerholdige drikker og sukkerfritt, men produsentene har jobbet kontinuerlig med å forbedre smakene og å gjøre sukkerfritt til et mer smakfullt alternativ. 

– Det som er viktig for oss er at smaken skal være tilpasset våre forbrukere her i Norge, sier Aakervik.cola_uten-sukker_sukkerfri-brus.jpg

Er det helsefarlig med kunstig søtning?

Vann er selvsagt den beste tørstedrikken, men sukkerfri brus er et godt alternativ når du har lyst på noe som smaker litt mer.

Debatten om aspartam og kunstig søtning generelt er stadig oppe, men la oss slå fast det vi vet i dag: De helsemessige konsekvensene av å drikke sukkerfri brus er godt undersøkt, og både norske og internasjonale myndigheter bekrefter at kunstig søtning er trygt i moderate mengder. Men hva tilsvarer en moderat mengde?

– Basert på helsemyndighetenes grenseverdier for aspartam, kan et voksent menneske drikke halvannen liter sukkerfri drikke daglig uten at det er skadelig. Da har jeg lagt inn god margin og tatt hensyn til de andre stoffene i brusen også. Husk bare å ta med øvrige kunstige søtstoffer i det daglige regnestykket ditt, som suketter, sukkerfri saft og annen drikke, forklarer klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Hun minner om at det på daglig basis finnes andre, sunnere alternativer til tørstedrikke. Men hvis du er glad i søt drikke, er sukkerfri brus et bedre alternativ enn sukker.

– Det er ingenting som tyder på at det er skadelig å drikke litt sukkerfri brus hver dag, sier hun.

Sundfør ber samtidig alle brusdrikkere være klar over at selv om helsen ellers ikke tar skade av sukkerfri brus, er det like skadelig for tennene som brus med sukker.

– Også lettbrusen har lav pH, og dermed vil den kunne gi syreskader. En del av problemet er at mange drikker brus av flasker med skrukork, og at vi dermed kan ta slurker av flasken gjennom hele arbeidsdagen.