Bakerens utvalgte og Våre groveste brød

Slik velger du sunnere og bedre brød

Smilende KIWI-medarbeidere foran brødhylla

KIWI jobber tett med Bakehuset for å kunne gi kundene det de ønsker seg: Enda bedre og sunnere brød. Derfor får du grovere kvalitetsbrød med mindre salt i våre butikker.

Nordmenn er glade i brød, og det er det god grunn til. Ikke bare er det praktisk til frokost og lunsj, det er også en viktig kilde til fiber og andre næringsstoffer.

De fleste av oss spiser to til tre måltider med brød hver dag, så det er ingen underdrivelse å si at godt brød er en viktig del av hverdagskosten til mange nordmenn. 

Les også: Bakerens fem tips til riktig oppbevaring av brød

Vi må spise mindre salt

Et godt og smakfullt brød er avhengig av en viss saltmengde. Det har vi gjort grep for å redusere, uten å gjøre kompromisser med kvaliteten. Vi gjør dette fordi en gjennomsnittlig nordmann får i seg dobbelt så mye salt som det anbefalte inntaket på 5 gram per dag.

På helsenorge.no kan vi lese at salt er en kjent risikofaktor for høyt blodtrykk, som igjen øker risikoen for hjerte- og karsykdommer og hjerneslag. Salt øker også risikoen for kreft i magesekken, og i tykk- og endetarmen.

Gjennom intensjonsavtalen for et sunnere kosthold, samarbeider Norske helsemyndigheter og matvarebransjen om å redusere saltinnholdet i matvarer. Målet var opprinnelig å redusere befolkningens saltinntak med 15 prosent innen 2018. Avtalen er senere oppdatert, og nå er målet å redusere saltinntaket til 7 gram per dag innen 2025.

Les også: Dette er KIWIs 20 år med sunnhetshistorie

Erstatter salt med surdeig

Våre Groveste brød fra KIWI– De siste årene har vi redusert mengden salt i brødet, og da mister vi litt smak. For å stadig gi brødet en rik, rund og fin smak, bruker vi derfor mer surdeig. Det hender også at vi bruker litt malt. I dag produserer vi et naturlig sunt og godt brød, uten at reduksjonen av salt merkes på smaken, sier produktutviklingssjef i Bakehuset, Amund Skrutvold.

Etter ønske fra kundene om enda bedre og grovere brød i butikk, har KIWI i de senere årene skaffet seg eksperthjelp fra Bakehuset. Bakehuset har gjennom testing og perfeksjonering utviklet de to brødseriene Bakerens Utvalgte og Våre Groveste.

Nå har KIWI altså et enda bedre og mer variert brødutvalg, med grovere melsorter og mindre salt, som gjør det enkelt for deg å finne en ny og sunnere brødfavoritt.

– Det viktigste av alt er at det er sunt kvalitetsbrød som smaker godt. Det må være saftig, ha fin tekstur og god skorpe, sier Skrutvold. 

Dette er Bakernes Utvalgte

bakerens utvalgte brød på en ristBakerens Utvalgte er en serie brød hvor fokuset er gode råvarer og lange hevetider. Her har bakerne jobbet i lang tid med å utvikle den beste bakeprosessen for å få frem den beste smaken i brødene, samtidig som de holder seg saftige enda lenger enn tidligere brød.

Her brukes kun de beste råvarene. En større del av bakeprosessen gjøres også for hånd, til forskjell fra de fleste andre brød man vanligvis kjøper i dagligvarebutikken.

Tid er en viktig faktor i Bakerens Utvalgte brød, og de fire forskjellige brødene i serien trenger alle ulike råvarer, fremgangsmåter og tid. Surdeigen som brukes i brødene setter i gang prosesser som er med på å gi det ferdige brødet aroma, smak og holdbarhet.

Til noen av disse brødene lager vi også en fordeig, som får modne i flere timer før vi blander inn resten av ingrediensene og elter deigen, avslører bakermester Amund Skrutvold.

Speltbrødet har i tillegg ekstra lang hevetid på over tolv timer. På den måten utvikles det ekstra mye smak, aroma og den karakteristiske teksturen i brødet.

I tillegg til de gode råvarene, er det å ha kontroll på tid og temperatur nøkkelen til å bake et godt og smakfullt brød. Det er det som er godt håndverk, sier Skrutvold.

Sesam- og Solsikkebrød (finnes kun i utvalgte butikker)

Sesam og solsikkebrød.png

 • Grovhet: 60 %
 • Vekt: 680 gram

Sesam- og solsikkebrødet er et luftig brød med langsgående snitt, og en god skorpe dekorert med sesam. Brødet er 60 % grovt og nøkkelhullsmerket, slik at du kan være sikker på at du har valgt det aller beste for dem du er glad i.  

Speltbrød

Bakerens Utvalgte Speltbrød.png

 • Grovhet: 80 %
 • Vekt: 530 gram

Bakerens Utvalgte Speltbrød er vårt første premiumbrød som er bakt med mel fra spelt. Det er ekstra grovt og nøkkelhullsmerket. I likhet med havre- og surdeigsbrødet, er også speltbrødet bakt med store mengder vann. Dette, sammen med lang modningstid, gjør at brødet blir svært saftig, får store porer og en god og rund smak. Speltbrødet har i tillegg en tynn skorpe med smak av røstede sesamfrø.

Kornbrød

Kornbrod.png

 • Grovhet: 28 %
 • Vekt: 680 gram

Bakerens utvalgte Kornbrød er et saftig og smaksrikt brød med mye frø og korn. Brødet passer godt til smaksrikt kjøttpålegg, salater og ost.

Dette er Våre Groveste

våre groveste kornbrød I KIWI ønsker vi å være best i klassen når det gjelder utvalget av grovt brød i våre butikker. Våre Groveste har mer enn 80 prosent grovhet på brødskalaen med mye fullkornsmel, hele korn og kli, noe som bidrar til å gi brødene et høyt innhold av fiber. De holder seg likevel saftige fordi bakerne lar det grove melet ligge lenge i bløt, slik at det får god tid til å bli mettet med vann.

Deretter tilsetter vi surdeig og resten av ingrediensene, før vi elter deigen lenge og godt. Riktig elting er viktig for å få den teksturen vi ønsker i brødet, og god hviletid må til for å utvikle de gode smakene, forteller Skrutvold i Bakehuset.

Når brødene er ferdig hevet, blir hvert av disse stekt i en godt oppvarmet ovn hvor både temperatur og steketid er tilpasset hver enkelt oppskrift. På den måten får vi akkurat den skorpen og krummen vi ønsker for det enkelte brødet. 

Grovbrød

Grovbrod_ny.jpg

 • Grovhet: 100 %
 • Vekt: 750 gram

Våre Groveste Grovbrød er et 100 prosent grovt brød bakt med fullkornsmel av hvete og rug samt hvetekli. Kombinasjonen med surdeig av rug og malt av bygg gir en fyldig og rund smak til brødet. Brødene blir bakt tett sammen slik at de blir ekstra saftige og myke med mindre skorpe.

Kornbrød

groveste kornbrod

 • Grovhet: 83 %
 • Vekt: 750 gram

Våre Groveste Kornbrød er et ekstra grovt brød bakt med hvete, rug og havre. Brødet har den milde smaken fra surdeig av hvete, kombinert med en nøtteaktig smak fra solsikkekjerner og linfrø. Brødet er rundstekt med et snitt som gir en god og smakfull skorpe rundt hele brødet. Våre groveste Kornbrød er tilgjengelig i de fleste KIWI-butikker.

Havrebrød

Våre groveste havrebrød

 • Grovhet: 85 %
 • Vekt: 750 gram

Våre Groveste Havrebrød er bakt i form, noe som gir et saftig brød og god skorpe. Brødet er bakt med mye havre; både havremel, havregryn og havrekli, som gir en litt nøtteaktig smak. Sirup runder av smaken med litt sødme og gir brødet en balansert god smak. Brødet er bakt uten hele korn og frø, og det er ferdig oppskåret.

Speltbrød

Våre groveste speltbrød

 • Grovhet: 84 %
 • Vekt: 620 gram

Våre Groveste Speltbrød har en balansert smak av spelt og surdeig av rug. Brødet er også bakt med solsikkekjerner og havregryn, noe som gir det en god tekstur og nøtteaktig smak. Brødene er bakt tett sammen slik at de blir ekstra saftige og myke med mindre skorpe. Har du kjøpt et av KIWIs andre speltbrød tidligere? Gled deg, dette er en enda bedre variant.   

Matpakkebrød

Våre groveste matpakkebrød

 • Grovhet: 82 %
 • Vekt: 680 gram

Våre Groveste Matpakkebrød er et formstekt brød med god smak. Brødet er bakt med hvete, rug, havre og durumhvete. Surdeig av rug, melk og sirup balanserer smaken og gir et saftig brød som er godt egnet til matpakken. Du får dette brødet ferdig oppskåret.

NB! Disse brødene er dessverre ikke tilgjengelig i Nord-Norge.