Osama jobber i en av Norges største KIWI-butikker

– Det å ha en jobb å gå til betyr alt

Foto: KIWI

De kom som flyktninger til Norge i 2009. I dag jobber både Osama Alnobani og kona Rania for KIWI.

Publisert: 03.10.2016
Sist oppdatert: 28.06.22

Osama og kona er egentlig palestinere, men har bodd i Syria i 12 år. For syv år siden ble situasjonen i landet så vanskelig at de måtte flykte til Norge.

– Vi kom som flyktninger via FNs høykommissær for flyktninger, og fikk hjelp til å etablere oss i Drammen, forteller Osama som hadde med seg kona Rania og de to barna på 5 og 8 år da han kom til Norge.

De kunne ikke språket og hadde liten kunnskap om det norske samfunnet. At Osama fem år senere skulle bli assisterende butikksjef i en av Norges største KIWI-butikker, hadde han aldri forestilt seg.

– Jeg begynte i praksis i 2011. Etter tre måneder fikk jeg fast deltid og deretter fast jobb i den nye KIWI XL-butikken på Ligosenteret i Drammen, forteller han og smiler.

KIWIskolen gjorde det mulig

Mens familien bodde i Syria jobbet Osama først i klesbutikk og deretter i en matbutikk som svigerfaren drev. Drømmen har alltid vært å jobbe seg oppover og til slutt lede en egen butikk. I KIWI fikk han nettopp den muligheten.

– Da jeg begynte i KIWI startet jeg først som vanlig medarbeider, deretter ble jeg låseansvarlig med fryseansvar før jeg fikk tilbud om å bli assisterende butikksjef i 2015.

Samtidig fikk han også muligheten til å ta kurs for å bli butikksjef.

– Jeg fullførte kurset i 2016, så nå er jeg kvalifisert til å søke stilling som butikksjef, forteller Osama og legger til at han er veldig takknemlig for de mulighetene han har fått gjennom KIWI.  

Jobber sammen med kona

– Vi er som én stor familie. Her blir alle behandlet likt uansett nasjonalitet, sier Osama og skryter av det gode arbeidsmiljøet med 75 ansatte fra 24 ulike nasjoner.

Og én av de ansatte kjenner han litt ekstra godt. Kona til Osama jobber nemlig i den samme KIWI-butikken.

– Men vi har ikke mye tid til å prate. Det er en stor butikk og mye å gjøre, ler Rania og forteller at Osama jobber fra 5 eller 6 om morgenen, mens hun selv begynner senere på dagen.

Da får de løst logistikken på hjemmebane med tre barn fra 3-15 år.

Stolt av jobben

Det å få en jobb i Norge har betydd så mye, forteller Rania. I begynnelsen handlet det mest om å komme seg ut, og slippe å sitte alene hjemme. I tillegg var det godt å tjene egne penger. Men etter hvert har KIWI og det gode arbeidsmiljøet fått stor betydning for både henne og mannen.

– Det er fantastisk å jobbe her, og både Osama og jeg er veldig stolte av å få være en del av KIWI-systemet, sier Rania.