KIWI Vikersund er nominert til Mangfoldsprisen. - Jeg håper det kan motivere andre. Om alle tør å investere litt i dette arbeidet, tror jeg det vil hjelpe mange, sier butikksjef Lennart Lindberg.
Mangfoldsprisen deles ut i regi av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, og beskrives som «statens utmerkelse for fremragende bruk av innvandreres kompetanse i arbeidslivet». Formålet er å fremme etnisk mangfold, bedre bruk av innvandreres kompetanse og øke rekruttering av innvandrere i arbeidslivet.
KIWI Vikersund er nominert på regionalt nivå i Øst-Norge, der prisen skal deles ut før jul. Butikken er en av fire kandidater i konkurransen, der de regionale vinnerne får sjansen til å vinne en nasjonal pris, som deles ut i januar. På KIWI Vikersund har 10 av butikkens 22 faste medarbeidere kommet inn via språkpraksis eller arbeidstrening.
– Vi samarbeider tett med NAV, flyktningetjenesten i kommunen og alle andre som jobber med temaet. Vi har jobbet med inkludering i mange år, og vår butikk blir ofte brukt som godt eksempel i lokalmiljøet. Da er det ekstra gøy at det blir lagt merke til, sier butikksjef Lennart Lindberg.
KIWI Vikersund og butikksjef Lennart har tidligere hatt besøk av daværende arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen, som ville høre hvordan han har lykkes med nettopp arbeidsinkludering. Hun var imponert over det han har fått til.
– Det er en fordel å speile kundene våre, og da må vi ha mange forskjellige folk på jobb også. Jeg synes det er kjempegøy når det dukker opp folk på jobbintervju som er ulike de vi har fra før. Om alle er like, kjører vi oss fast.
Bærebjelker i butikken
Ikke alle medarbeidere kommer inn i KIWI på den tradisjonelle måten, og i hele kjeden er det fokus på arbeidsinkludering. Vårt mål er å ha 700 arbeidspraksisplasser årlig innen 2025, og vi er i rute: I 2023 var 675 personer i arbeidspraksis.
– Da jeg startet i KIWI selv og etter hvert ble butikksjef, var det noen som ga meg en sjanse, som trodde på meg og turte å satse. Jeg prøver å ha den samme tilnærmingen til dem jeg møter. Det finnes så mange folk med mange forskjellige bakgrunner og som har kommet med to tomme hender til Norge. Jeg vil gjerne gi dem en sjanse, på samme måte som jeg ble trodd på, sier Lennart.
Innsatsen har fungert bra. Lennart beskriver et mangfoldig og godt arbeidsmiljø, med mange ulike kulturer, nasjonaliteter og mennesketyper.
– Flere av dem har blitt bærebjelker i butikken som jeg kan stole hundre prosent på. Og vi har sett flere solskinnshistorier opp gjennom årene, med folk som har tatt førerkort, fått familie, kjøpt hus og fått et godt liv.
Håper på å motivere flere
– Inkluderingsarbeid er mer enn bare gi folk en jobb. Vi må være gode både på opplæring og i det medmenneskelige. Det er utrolig givende, og jeg har aldri angret en dag på at vi bruker tid og ressurser på dette.
Butikksjefen synes det er stas å få anerkjennelse på dette nivået, men viktigst for ham er det at flere bidrar.
– Jeg håper det kan motivere andre. Ikke bare i KIWI, men også i næringslivet over hele landet. Om alle tør å investere litt i dette arbeidet, tror jeg det vil hjelpe mange. Jeg kan ikke hjelpe alle, men jeg kan hjelpe noen. Og det kan mange andre også gjøre.