Aktuelt

Nå tar alle KIWIs traineer fagbrev

Ansatte som går KIWIs traineeprogram fullfører nå med både lederutdanning og fagbrev i salgsfaget. Dette er positivt både for den ansatte, kjeden og bransjen.

KIWI gikk i 2021 til topps i NorgesGruppens bærekraftspris med «KIWI, mennesker og kompetanseutvikling – fagbrev samtidig som trainee».

– Dette er et kompetanseprosjekt som gir deltagere på KIWIskolens traineeprogram muligheten til å samtidig ta fagbrev. Da kommer de ut av traieeprogrammet både som leder og fagarbeider i salgsfaget, og dette gir dem en litt annen tyngde, sier opplæringssjef ved KIWIskolen, Martin Olstad.

Satser på medarbeiderne

Det er Trine Sigurdssøn hos Vexxt som følger traineene gjennom fagopplæringen og hjelper dem med å tilegne seg den nødvendige kompetansen.

– Noe av det som er gunstig med dette prosjektet er at traineene får muligheten til å ta fagbrevet i en periode da de uansett er tatt ut av den vanlige bemanningen i butikken og er i skolemodus, sier Sigurdssøn.

Hun syns det er bra at KIWI satser på å gi medarbeiderne sine muligheten til å ta fagbrev, og tror det vil være med på å gi bransjen et løft.

– Det at en stor aktør som KIWI satser på å sette av tid til at butikksjefene skal få fagbrev, er positivt, sier hun.

To eksamener

En gang i uken har Sigurdssøn møtt elevene på Zoom. Der har hun hjulpet dem med å relatere jobben de gjør og kunnskapen de tilegner seg til kompetansemålene i faget.

– Vi har gått gjennom de ulike temaene i faget, og jeg har veiledet dem i hvordan man skriver oppgaver. I arbeidet har vi brukt butikken som utgangspunkt, og på den måten koblet teori og praksis sammen, sier hun.

Traineene har gjort oppgaver som Sigurdssøn har vurdert, og etter fullført traineeprogram, er de også klare for skriftlig eksamen.

– Når den er bestått, kan de gå opp til praktisk fagprøve, sier hun.

Det er krav om fem års relevant arbeidserfaring for å kunne ta fagprøven som praksiskandidat, slik KIWIskolens traineer gjør.

100 lærlinger i året

Tilbakemeldingene fra dem som har gått på kurset kombinert med traineeprogrammet har vært gode. De opplever å få et annet syn på hva de gjør i butikkene og hvorfor de gjør det.

– Og selv om det kan være hardt arbeid, forteller de at det har vært positivt i forhold til jobben, sier Olstad.

Både han og Sigurdssøn mener det er positivt for de blivende butikksjefene at de selv har vært gjennom kompetansemålene for fagbrevet. Som butikksjef vil de nemlig kunne ta rollen som faglig leder for lærlinger, som kommer til KIWI etter videregående skole. KIWI har som mål å ta imot 100 lærlinger hvert år. I dag er tallet 70.

– Dette vil nok gjøre det lettere for dem å sette seg inn i situasjonen til lærlingen, sier Sigurdssøn.

Hever selvtilliten

Mennesker er ett av tre hovedområder innen bærekraft, og i begrunnelsen for hvorfor KIWI vant bærekraftsprisen, trekkes det frem at KIWI over mange år har prioritert kompetanseutvikling.

Juryen mener dette har gitt mange medarbeidere selvtillit og troen på eget potensiale.

Også Sigurdssøn tror hevet kompetanse er en viktig faktor for å heve selvtilliten blant butikkmedarbeiderne.

­– Blant kursdeltagerne mine hører jeg stadig «jeg jobber bare i butikk», men det på ingen måte «bare». Salgsfaget er et fag på linje med tømrerfaget eller elektrikerfaget, og med et fagbrev er du en fagarbeider som jobber i butikk. Dette programmet er positivt både personlig, for kjeden og for bransjen, avslutter hun.