Amélie hjelper underernærte barn med rent vann og energimatpakker fra UNICEF

Tilgang til rent vann gjør at sykepleier Amélie og kollegene på helsestasjonen kan redde flere underernærte barn. Gjennom Verdensgaver fra UNICEF kan du også bidra!

Ved helsestasjonen i Maroalimainty, et godt stykke inn i landet i Androy-regionen sør på Madagaskar, jobber sykepleier Amélie Zafirentota (29). Sammen med to andre sykepleiere gir de grunnleggende helsehjelp til områdets 22 000 mennesker. Like utenfor stasjonen er det satt opp en sårt tiltrengt vannstasjon. 

Unicef_1200x540.png

Amélie tar med seg en bøtte vann inn på kontoret og vasker hendene grundig med såpe.

– Før hadde vi ikke rent vann i området. Men takket være UNICEF og KIWI har vi nå fått rent vann her på helsestasjonen. Det brukes først og fremst for å hjelpe gravide og underernærte barn, og for å være sikre på at vi som jobber her har rene hender og rent utstyr. Bedre hygiene gir bedre helse, sier hun.

Underernæring er en av de vanligste utfordringene de behandler. Hver fredag deler Amélie og kollegene ut energimatpakker til de underernærte barna. Behandlingen er vanligvis tre energimatpakker om dagen i tre uker. Energimatpakkene er måltider med svært høyt næringsinnhold som gjør at barna går raskere opp i vekt. 

På veggen henger oversikten som viser at ingen barn har dødd under behandling ved akkurat denne helsestasjonen i år. Statistikken viser også at det sakte, men sikkert blir litt færre barn med disse utfordringene.

– Situasjonen blir stadig litt bedre, særlig fordi barna ikke drikker skittent vann lenger. Men det ville ikke vært mulig uten denne klinikken, og uten tilgang på rent vann, sier sykepleieren.

Åtte barn i snitt

På helsestasjonen gjør de det meste: Undersøkelser, vaksiner, familieplanlegging og fødsler. De har også et mobilt team som reiser ut til syke i området. En stor, blå kasse med vaksiner tar mye av gulvplassen på konsultasjonsrommet, sammen med en kontorpult og tre stoler.

Ved siden av oversikten over underernærte barn, henger fødselsstatistikken. Kvinnene i regionen har i snitt åtte barn hver. Det gjør det også vanskelig å sørge for at alle får nok mat og vann. Det fødes i snitt ett barn på denne stasjonen hver eneste dag, hele året. Ingen døde i denne oversikten heller, men om det blir komplikasjoner, må den fødende fraktes med okse og kjerre i to timer til nærmeste sykehus. 

– Det finnes ambulanse, men den må den vordende moren betale selv, forteller Amélie.

Slik kan du hjelpe

Kjenner du til UNICEFS «Verdensgaver»? For 242 kroner kan du gi ett underernært barn nødmatpakker i tre uker. Du kan også donere hele eller deler av Trumf-bonusen din til UNICEF ved å logge inn på «Din side» på kiwi.no

Hvis du kjøper vann fra Isklar, går to kroner fra hver flaske til vannprosjekter på Madagaskar.