Dette er KIWI Lerberg – Norges grønneste butikk?

15. august 2019 åpnet fremtidens dagligvarebutikk i Hokksund. Det nye miljøflaggskipet reduserer Co2-utslippet med rundt 60 prosent og har blomstereng og humler på taket.

Publisert: 03.07.2019 09.48 Sist oppdatert: 03.07.2019 09.48

– Vi i KIWI har et mål om å bli klimanøytrale. Selv om det fremdeles er mange små og store ting som gjenstår er denne butikken et viktig skritt på veien i dette arbeidet, sier KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy.

Erfaringene fra de seks miljøbutikkene som er bygget har blant annet resultert i en helt ny miljøstandard for både nye butikker og de butikkene som oppgraderes. Tiltakene medfører blant annet at butikkene bruker opptil 50 % mindre strøm.

Miljøvennlig 40-årsmarkering

KIWI Lerberg åpnet 15. august i Hokksund, der den aller første KIWI-butikken ble åpnet for 40 år siden. Det er ikke tilfeldig: 

–  Vi kan ikke tenke oss en bedre 40-årsmarkering enn å gi byen der eventyret startet Norges grønneste dagligvarebutikk, sier KIWI-gründer Tor Kirkeng, som åpnet den første KIWI- butikken 15. mars 1979.

KIWI-gründer, Tor Kirkeng, viser frem gresset som kommer på taket av KIWI Lerberg.

I den nye butikken reduseres CO2-utslippet med rundt 60 prosent, all overskuddsenergi fra kjøl og frys brukes til oppvarming, det er ladestasjoner for elbiler og elsykler, og blomstereng og humlekasser på taket for å bidra til pollineringen i nærområdet.

Hvorfor humler?

Utryddede humler kan gi fatale konsekvenser for klimaet – og derfor også for dagligvarebransjen. De er ekstremt viktige pollinatorer som bestøver svært mange plantearter, og det er helt essensielt for plantenes utbredelse. Flere arter og bestander har forsvunnet eller blitt sterkt redusert mange steder i verden.

– Hyllene våre ville vært sørgelig tomme uten humlene. Derfor vil gi noe tilbake i form av et fristed på taket vårt, som forhåpentligvis kan bidra til pollineringen i nærområdet, sier KIWI-sjefen.

Bilde

KIWI tar klimautfordringene på alvor. Det er ikke mange uker siden vi ble kåret til landets mest bærekraftige dagligvarekjede for tredje gang.

– Grønnfargen vår forplikter. Dette er KIWIs sjette miljøbutikk så langt, og her bruker vi alle erfaringene vi har gjort oss tidligere. Vi håper med dette å sette en ny standard for miljøarbeidet i dagligvarebransjen, sier Bjørkøy.

Se bilder av KIWI Lerberg før åpning under.

Fakta om KIWI Lerberg

  • Klimasmart bygningskropp bestående av lavkarbon betong, massivtre-vegger, selvbærende tretak og miljøvennlig isolasjon.

  • Trematerialet gir også et godt innemiljø og reduserer behovet for ventilasjon.

  • Overskuddsenergi fra kjøl og frys brukes til oppvarming.

  • Ladestasjon for både el-bil og el-sykkel.

  • All belysning er LED.

KIWIs kjøledisker bruker 40 % mindre strøm enn vanlige kjøledisker, og vi bruker et naturlig kjølemedium som samtidig er et av de minst miljøbelastende på markedet. Ved å bruke dette kjølemediet reduserer vi våre klimagassutslipp drastisk.

Innen 2025 skal alle KIWI-butikkenes kjøle- og frysedisker skiftes ut og erstattes med disker som benytter dette kjølemediet. Dette er et av det viktigste og mest effektfulle klimatiltaket vi kan gjøre. Selv om det er et krav at kjølediskene fases ut innen 2030 gjennomfører vi det fem år før fristen.

Les mer om KIWIs kjøledisker her

Bilde

 

Fakta om humler

Hvorfor er det viktig å tilrettelegge for humler og bier?

  • Humlene har en meget viktig rolle både i kulturlandskapet og i naturlige økosystemer fra kyst til fjell.
  • De er pollinatorer som bestøver svært mange plantearter, og det er helt essensielt for plantenes utbredelse.
  • Flere arter av humler har dessverre forsvunnet eller fått sterkt reduserte bestander mange steder i verden.
  • Hvis humlene får reduserte bestander eller forsvinner, vil det få alvorlige konsekvenser også for en rekke arter utover planter.

Bli KIWI PLUSS-kunde og få 15 prosent Trumf-bonus på all ferskpakket fisk og all fersk frukt og grønt.

Bli KIWI PLUSS-kunde her