Kirkens Bymisjon: Gratis lunsj med overskuddsmat fra KIWI

Kirkens Bymisjons kafé i Fredrikstad

Kirkens Bymisjons kafé i Fredrikstad serverer gratis lunsj og en sosial møteplass til dem som virkelig trenger det. Måltidet er laget med overskuddsmat fra KIWI, som på sin side får redusert matsvinn.

Som en viktig del av KIWIs bærekraftsarbeid, har vi hatt et samarbeid med Kirkens Bymisjon siden 2004. For KIWI handler dette både om sosial bærekraft, men også vårt ansvar for å redusere matsvinn.

Les også: Slik jobber KIWI med bærekraft

Blant annet har over 30 butikker en avtale om å donere matvarer til lokale Kirkens Bymisjon-tiltak. Kirkens Bymisjon kafé i Fredrikstad er et av disse stedene.

Les også: KIWI skal redusere matkasting med 60 prosent innen 2025

En inkluderende møteplass

Kafeen er åpen tirsdag til fredag mellom klokken 10:00 og 14:00. På kafeens innholdsrike meny, laget av overskuddsvarer fra KIWI, finnes det både søtsaker og påsmurte rundstykker, brødskiver og kaffe. Denne kafeen er hjertet i Kirkens Bymisjon i Fredrikstad.

Vi vil at kafeen skal være en åpen og inkluderende møteplass. Våre gjester utgjør et mangfold, og det er inkluderende i seg selv, sier avdelingsleder ved Kirkens Bymisjon Kafe, Hilde Haukelid Freim. 

Her spiser alle den samme maten rundt de samme bordene, og hver eneste gjest blir møtt med smil og et hei når de kommer inn døra. 

– Her er det rom for alle, understreker Hilde.

Hilde Haukelid Freim utenfor Kirkens Bymisjons kafé i Fredrikstad

Avdelingsleder ved Kirkens Bymisjon kafé, Hilde Haukelid Freim. Foto: Kirkens Bymisjon

Henter overskuddsmat hos KIWI

I oktober 2023 startet kafeen med gratis lunsj, der måltidet lages av overskuddsmat fra blant annet KIWI. Kirkens Bymisjons utsendte vet aldri hvilke varer de får. Hver uke bestemmes menyen ut fra hva som er tilgjengelig, og det gjelder å være både kreativ, løsningsorientert og fleksibel når menyen planlegges. 

Samtidig som det gir en stor sosial gevinst for mange mennesker i Fredrikstad, er det også en super måte å unngå matsvinn fra butikken. 

– Matvarene vi gir bort er varer som snart går ut på dato, men som fremdeles er fullt brukende. I vår butikk vil man som kunde derfor kunne finne færre nedprisede datovarer, fordi vi prioriterer å gi disse til Kirkens Bymisjon. Jeg synes at avtalen er utelukkende positiv, sier butikksjef Daniel Bech hos KIWI Dikeveien. 

Vanligvis får kafeen mellom 80 og 100 gjester til gratis lunsj, og antallet gjester er stadig økende. De som tidligere kun hadde råd til en kopp kaffe, får nå et mettende måltid i tillegg. Kafeen opplever utrolig mye positiv respons. 

Hver dag snakker vi med gjester som utviser stor takknemlighet for dette tilbudet. En episode som varmet oss ekstra mye, var da det kom inn to eldre kvinner like før jul og takket for maten. De fortalte at de var minstepensjonister og at det virkelig var et kjærkomment tilskudd til pensjonen å få spise seg mette helt gratis, forteller avdelingslederen hos Kirkens Bymisjon. 

Avhengige av frivillige og gode samarbeid 

Kafe Kirkens Bymisjon Fredrikstad

Foto: Kirkens Bymisjon

For at kafeen skal kunne servere sine gjester gratis lunsj laget av overskuddsvarer fra butikkene, er de helt avhengige av frivillige hjelpere. Hver uke er rundt 15 frivillige engasjert i kafédrift og henting av mat. 

Når målet er at gjestene i kafeen skal utgjøre et mangfold, er det helt avgjørende at mangfoldet også gjenspeiles i de frivillige og de ansatte. Det kan være mangfold definert ut fra land, språk, livserfaringer, alder, kjønn, arbeidstilknytning, arbeidslivserfaring og kompetanse. Av erfaring ser vi at nye frivillige tiltrekker seg nye gjester til kafeen, sier Freim. 

De er også avhengig av samarbeid med lokale butikker og restauranter for å kunne fortsette å tilby gratis lunsj i kafeen. 

Samarbeidet fungerer svært godt, og de lokale KIWI-butikkene er gode på å sortere varer til oss.

Jobber for mer gratis mat til flere

Butikksjef Daniel hos KIWI Dikeveien snakker ofte med de frivillige som kommer og henter varer. Han har merket at behovet for varer har vokst i takt med økt pågang hos Kirkens Bymisjon.

– Nå som leie, strøm og alt mulig har blitt dyrere, er det flere som trenger støtte og et måltid. Behovet er nok enda større enn det vi klarer å dekke i dag, så jeg håper at enda flere får mulighet til å inngå slike avtaler, sier han. 

Med et økende behov for lignende tilbud, ønsker også kafeen i Fredrikstad på sikt å utvide målgruppen og bruken av lokalene. De har blant annet fått midler fra Gjensidigestiftelsen til å starte opp med ungdomskafé et par ettermiddager i uka, og de ser de på muligheten for å tilby gratis middagstallerkener på søndager.