Nå har KIWI justert opp målet sitt enda en gang. – Vi sikter nå mot en reduksjon på 65 prosent innen utgangen av 2025, sier KIWI-sjef Vegard Kjuus.
Ifølge tall fra Matvett ble det kastet over 450 000 tonn spiselig mat i Norge i 2023. Dagligvarebransjen sto for omtrent 11 prosent av det totale matsvinnet, mens hele 42 prosent av svinnet skjer i husholdningene, altså hjemme hos folk flest.
Vi i KIWI var med på bransjeavtalen om reduksjon med 50 prosent fra 2015 til 2025, men har justert målet to ganger siden den gang. I dag jobber vi målrettet for å nå vårt oppdaterte mål om 65 prosent reduksjon innen utgangen av 2025.
– Vi nådde vårt opprinnelige mål om 60 prosent reduksjon allerede i fjor, og har derfor hevet ambisjonsnivået ytterligere. Nå jobber vi målrettet mot å nå 65 prosent innen utgangen av 2025, sier KIWI-sjef Vegard Kjuus, som kaller matsvinn-reduksjon et vinn-vinn-vinn-prosjekt:
– Når vi reduserer matsvinnet, sparer vi både miljøet, vi reduserer våre kostnader og kundene sparer penger. Det er vinn-vinn-vinn.
KIWIs mål er et mer ambisiøst mål enn den nasjonale bransjeavtalen, som har som mål å halvere matsvinnet innen 2030.
Her er noen av våre tiltak for å bekjempe matsvinn i butikk og hjemme.
1. Optimal bestilling
Det viktigste KIWI gjør i arbeidet med å bekjempe matsvinn er å legge til rette for best mulig vareflyt. Det innebærer å ha riktig mengde varer i butikkhyllene til enhver tid. Vi jobber kontinuerlig for å forbedre våre bestillingssystemer og prognoseverktøy for å unngå overskudd.
2. Nedprising av varer
Hver dag går KIWI-ansatte gjennom hyllene og finner produkter som nærmer seg utløpsdato. Disse samles i egne kjøledisker eller hyller, og selges til nedsatt pris. Det gjelder også brød og bakervarer – og her har KIWI sett stor effekt:
Nye tall for 2025 viser at det i snitt selges rundt 150 nedprisede brød per butikk per uke – tilsvarende over 100 000 brød i uka nasjonalt. Dette tilsvarer over 5,5 millioner brød i året. Kundene setter pris på tilbudet, og brødene er ofte utsolgt – noe KIWI ser som et tydelig tegn på at tiltaket fungerer.
Også frukt og grønnsaker som nærmer seg holdbarhetsdato selges ut til redusert pris – og her er effekten også betydelig:
KIWI selger nå cirka 60 tonn frukt og grønt per uke gjennom restesalg, noe som tilsvarer 83 kilo per butikk per uke. Årlig tilsvarer dette en mengde på rundt 3 000 tonn.
I tillegg har KIWI gjort det enklere for kundene å kjøpe mindre mengder – for eksempel ved å tilby løsvekt på flere produkter. Dette gjør det lettere å unngå overkjøp og matsvinn hjemme.
3. Donasjon av overskuddsmat
KIWI har siden 2004 samarbeidet med Kirkens Bymisjon, og mange butikker prioriterer fortsatt å donere matvarer dit i stedet for å prise dem ned. Flere butikker har også lokale avtaler med andre veldedige organisasjoner.
4. Overskuddsmat til dyrefôr og biogass
Dersom mat verken blir solgt til fullpris, nedsatt pris eller donert, går den som regel til dyrefôr eller biogass. Dette gjelder blant annet brødvarer, som tidligere gikk direkte til dyrefôr, men som nå først forsøkes solgt til halv pris. Det som blir igjen, returneres til Bakehuset og brukes i fôrproduksjon.
5. Unngår kampanjer som kan øke kundenes svinn
KIWI er den eneste lavpriskjeden som unngår kampanjer som «tre for to», så ikke matsvinnet flyttes fra butikk til kunde. Vi tror nemlig kvantumsrabatter kan føre til at folk kjøper mer enn det de trenger. Målet er å hjelpe kundene å kaste mindre mat – ikke mer.
6. Teknologi for smartere datovarsling
KIWI benytter teknologi som varsler ansatte om varer som nærmer seg utløpsdato. I tillegg er kjeden i gang med å innføre 2D-koder på egne merkevarer, der holdbarhetsdatoen er integrert i strekkoden. Dette gir mer presis oversikt og bedre grunnlag for nedprising og vareflyt. Vi ser på 2D-koder som en potensiell «game changer» – også for å hjelpe kundene å kaste mindre hjemme.
7. Kundetiltak og informasjon
Et viktig mål for KIWI er å bidra til at kundene reduserer sitt eget matsvinn. Derfor gir kjeden tips og råd, som for eksempel om å fryse ned brød, planlegge måltider bedre og alltid ha en plan B for middagsrester.
8. Intern opplæring
Det er forskjeller mellom butikkene når det gjelder hvor flinke de er til å redusere matsvinn. KIWI jobber derfor aktivt med intern opplæring og deling av beste praksis, for å sikre at hele organisasjonen beveger seg i samme retning.