Se hvor langt vi har kommet hittil

KIWI skal redusere matkasting med 60 prosent innen 2025

Kasse med nedsatt brød

Nye tiltak bringer KIWI nærmere målet. – Vi er godt i rute. Så langt har vi redusert vår matkasting med 46 prosent, forteller bærekraftsansvarlig i KIWI.

Sist oppdatert: 01.03.23

Matsvinn er ikke bare dårlig for økonomien, det er også dårlig for miljøet. I følge en rapport fra Matvett.no ble hele 417 000 tonn spiselig mat kastet i Norge i 2019. Dette tilsvarer 78 kilo per innbygger, og fører til en klimabelastning på 1,26 millioner av tonn CO2-ekvivalenter. Rapporten viser at i dagligvarebransjen foregår det 15 prosent matsvinn, mens hele 55 prosent av svinnet skjer i husholdningene, altså hjemme hos folk flest.

Derfor har vi i KIWI et ansvar, både for å redusere matsvinn i våre butikker, men også for å hjelpe kundene våre å redusere eget matsvinn hjemme.

– Vi har et ambisiøst mål om å redusere vår egen matkasting med 60 prosent innen 2025. Med en reduksjon på 46 prosent per 2021 er vi godt på vei, forteller Nora Mile Helgesen, kommunikasjonssjef og ansvarlig for bærekraft i KIWI.

Her er seks av våre tiltak for å bekjempe matsvinn i butikk og hjemme

1. Optimal bestilling

Det viktigste KIWI gjør i arbeidet med å bekjempe matsvinn er å legge til rette for best mulig vareflyt. Det gjør vi ved å sørge for å ha riktig mengde mat i butikkhyllene til enhver tid, slik at vi unngår at noe svinnes. Det er utfordrende å finne den rette balansen, og noe overskudd vil det alltid være. Vi jobber kontinuerlig for å forbedre bestillingssystemene og prognosene våre, som hjelper oss å ha en best mulig vareflyt.

2. Nedprising av varer 

Kjøledisken og hyllene med nedprisede varer med kort holdbarhetsdato er populære blant våre kunder og har i mange år bidratt til å redusere matkasting. Hver dag går medarbeiderne gjennom hyllene for å finne varer som snart går ut på dato. Disse varene blir samlet i faste kjøledisker eller hyller som er godt merket, slik at du som kunde enkelt skal kunne finner de nedprisede varene.

Vi har i det siste utviklet tilbudet til brød og bakervarer, og nå får KIWI kunder muligheter til å kjøpe gårsdagens brød til halvpris dagen etter.

3. Donasjon av overskuddsmat

Siden 2004 har Kirkens Bymisjon og KIWI hatt et verdifullt samarbeid, og i dag donerer rundt 30 KIWI-butikker over hele landet matvarer for flere millioner kroner til Kirkens Bymisjons serveringssteder. Dette bidrar til at Kirkens Bymisjon kan servere tusenvis av måltider hvert eneste år. Mange KIWI-butikker har også avtaler med andre lokale veldedige formål.

KIWI har hatt et samarbeid med Kirkens Bymisjon siden 2004. Et av tiltakene går ut på at butikker donerer matvarer til lokale Kirkens Bymisjon-tiltak, det er i dag over 30 butikker med på denne avtalen. 

*Se infoboks med liste om hvilke byer som er med på avtalen.

4. Middag for én

I Norge bor over 1 million mennesker alene. Og selv de som bor sammen med andre ender tidvis opp med å spise middag alene, de også. I noen familier vet man kanskje ikke hvor mange man blir til middag, mens hos andre blir man rett og slett ikke enig om hva man skal spise.

I januar 2018 lanserte KIWI middgasserien «Middag for én», som består av middagsprodukter i enkeltpakninger. Disse sørger for at du som kunde i KIWI skal slippe å kjøpe, lage og kanskje kaste mer mat enn du trenger. Serien har siden lansering vært en stor suksess, og har gjort det enklere å kun kjøpe det man trenger til middag.

5. Overskuddsmat til dyrefor og biogassproduksjon

Om maten går ut på dato eller blir dårlig før vi rekker å selge, nedprise eller donere produktet, gjør vi i KIWI alt vi kan for at det skal gå til dyreforproduksjon, eller som siste og beste løsning, til biogassproduksjon, istedenfor å bli kastet.

Tidligere har alt overskudd av brød og bakervarer fra våre butikker tilknyttet Bakehuset gått til produksjon av dyrefor, men nå blir altså disse og andre brødvarer i første omgang satt ned i pris med 50 prosent. Gjennom en returavtale med Bakehuset går brød og bakevarer som ikke ble solgt hverken til fullpris eller til halvpris til produksjon av dyrefor.