Se hvor langt vi har kommet hittil

KIWI skal redusere matkasting med 60 prosent innen 2025

Nye tiltak bringer KIWI nærmere målet. – Vi er godt i rute. Så langt har vi redusert vår matkasting med 46 prosent, forteller bærekraftsansvarlig i KIWI.

Sist oppdatert: 22.09.22

Matsvinn er ikke bare dårlig for økonomien, det er også dårlig for miljøet. I følge en rapport fra Matvett.no ble hele 417 000 tonn spiselig mat kastet i Norge i 2019. Dette tilsvarer 78 kilo per innbygger, og fører til en klimabelastning på 1,26 millioner av tonn CO2-ekvivalenter. Rapporten viser at i dagligvarebransjen foregår det 15 prosent matsvinn, mens hele 55 prosent av svinnet skjer i husholdningene, altså hjemme hos folk flest.

Derfor har vi i KIWI et ansvar, både for å redusere matsvinn i våre butikker, men også for å hjelpe kundene våre å redusere eget matsvinn hjemme.

– Vi har et ambisiøst mål om å redusere vår egen matkasting med 60 prosent innen 2025. Med en reduksjon på 46 prosent per 2021 er vi godt på vei, forteller Francesca Accerbi, bærekraftsansvarlig i KIWI.

Her er seks av våre tiltak for å bekjempe matsvinn i butikk og hjemme

1. Optimal bestilling

Det viktigste KIWI gjør i arbeidet med å bekjempe matsvinn er å legge til rette for best mulig vareflyt. Det gjør vi ved å sørge for å ha riktig mengde mat i butikkhyllene til enhver tid, slik at vi unngår at noe svinnes. Det er utfordrende å finne den rette balansen, og noe overskudd vil det alltid være. Vi jobber kontinuerlig for å forbedre bestillingssystemene og prognosene våre, som hjelper oss å ha en best mulig vareflyt.

2. Nedprising av varer 

Kjøledisken og hyllene med nedprisede varer med kort holdbarhetsdato er populære blant våre kunder og har i mange år bidratt til å redusere matkasting. Hver dag går medarbeiderne gjennom hyllene for å finne varer som snart går ut på dato. Disse varene blir samlet i faste kjøledisker eller hyller som er godt merket, slik at du som kunde enkelt skal kunne finner de nedprisede varene.

Vi har i det siste utviklet tilbudet til brød og bakervarer, og nå får KIWI kunder muligheter til å kjøpe gårsdagens brød til halvpris dagen etter.

3. Donasjon av overskuddsmat

Siden 2004 har Kirkens Bymisjon og KIWI hatt et verdifullt samarbeid, og i dag donerer rundt 30 KIWI-butikker over hele landet matvarer for flere millioner kroner til Kirkens Bymisjons serveringssteder. Dette bidrar til at Kirkens Bymisjon kan servere tusenvis av måltider hvert eneste år. Mange KIWI-butikker har også avtaler med andre lokale veldedige formål.

4. Middag for én

I Norge bor over 1 million mennesker alene. Og selv de som bor sammen med andre ender tidvis opp med å spise middag alene, de også. I noen familier vet man kanskje ikke hvor mange man blir til middag, mens hos andre blir man rett og slett ikke enig om hva man skal spise.

I januar 2018 lanserte KIWI middgasserien «Middag for én», som består av middagsprodukter i enkeltpakninger. Disse sørger for at du som kunde i KIWI skal slippe å kjøpe, lage og kanskje kaste mer mat enn du trenger. Serien har siden lansering vært en stor suksess, og har gjort det enklere å kun kjøpe det man trenger til middag.

5. Overskuddsmat til dyrefor og biogassproduksjon

Om maten går ut på dato eller blir dårlig før vi rekker å selge, nedprise eller donere produktet, gjør vi i KIWI alt vi kan for at det skal gå til dyreforproduksjon, eller som siste og beste løsning, til biogassproduksjon, istedenfor å bli kastet.

Tidligere har alt overskudd av brød og bakervarer fra våre butikker tilknyttet Bakehuset gått til produksjon av dyrefor, men nå blir altså disse og andre brødvarer i første omgang satt ned i pris med 50 prosent. Gjennom en returavtale med Bakehuset går brød og bakevarer som ikke ble solgt hverken til fullpris eller til halvpris til produksjon av dyrefor.