Flere unge idrettstalenter deltok på matlagingskurs under Norway Cup. Kurset ble gjennomført av KIWI og Framtiden i våre hender, i håp om å skape mer bevissthet rundt matsvinn.
De utvalgte deltakerne ble delt inn i lag som konkurrerte i både matlaging og quiz. Målet var å opplyse de yngste kundene om at frukt og grønt kan brukes mye lengre enn vi vanligvis bruker dem. Produktene som ble brukt var opprinnelig mat som skulle kastes, og ble levert fra KIWI-butikker i nærområdet.
– Vi holdt kursene for å skape mer bevissthet blant unge og deres forhold til matsvinn. Vi ville opplyse dem om at frukt og grønt ikke nødvendigvis må bli kastet når de ser litt eldre ut, sier kommunikasjonssjef og bærekraftsansvarlig i KIWI, Nora Mile Helgesen.
Matsvinn engasjerer
Rettene som deltakerne skulle kokkelere frem var vegetarpasta, omelett og smoothie. Oppskriftene var fleksible og oppfordret deltakerne til å bruke det de hadde tilgjengelig. I tillegg fikk de bruke kreativiteten, og legge sin egen personlige vri på rettene.
– Det er et godt tips for å unngå matsvinn hjemme. Du kan følge oppskriften uten å nødvendigvis bruke akkurat de samme grønnsakene. Du kan gjerne åpne kjøleskapet og bruke det du har.
Fleksibiliteten i oppskriftene og ansvaret som fulgte med, skapte stor entusiasme blant deltakerne. En av dem påsto til og med at det var noe av det beste hun hadde spist.
– De syns det var stas å være med. Det var gøy å se energien i rommet!
Vellykket samarbeid
Det er ingen tvil om at matsvinn er en utfordring. På mattvett.no kommer det frem at i Norge kaster vi 78 kilo spiselig mat per person hvert år, og av det kommer 55 prosent fra husholdningen. Matsvinn er et stort satsningsområde i KIWI. Matsvinnet har allerede blitt halvert siden 2015, men KIWI har som mål å redusere ytterligere. Målsetningen er en reduksjon på 60 prosent innen 2025.
KIWI har valgt å samarbeide med Framtiden i våre hender fordi de er store innen miljø og solidaritet.
– De har god erfaring med å gjennomføre slike kurs rundt på skoler, så det var veldig fint å ha med deres kunnskap og erfaring, avslutter Mile Helgesen.
Framtiden i våre hender har også en lidenskap for arbeid mot matsvinn. Både Nora, og Hanna-Marie Sørensen fra Framtiden i våre hender har troen på at det å opplyse barn og ungdom er en fin måte å skape endring.
– Med en gang barna sitter ved spisebordet og krever at de skal spise litt slappe gulrøtter, da har man fått med seg mor og far også. Så vi tror at ungdommer er nøkkelen for en bærekraftig framtid, sier Hanna-Marie.
Hun legger til at det er når aktører som ønsker det samme går sammen, at det virkelig kan skapes store endringer. Med matlagingskurset som et godt eksempel.
– Det var en kjempesuksess! Det var mange unge kokker som nok fikk seg en aha-opplevelse angående både vegetarmat og bruken av overskuddsmat. Vi håper å få samarbeide med KIWI snart igjen!
Arbeidet fortsetter
Fokus på matsvinn var en stor del av grunnen til at KIWI ønsket å samarbeide med Norway Cup. Norway Cup gir gode muligheter til å treffe mange unge. I tillegg er Norway Cup selv opptatt av å unngå matsvinn. Det ble plassert rollups rundt omkring på Ekebergsletta, i spisesalen og på skoler. Rollupsene delte fakta om matsvinnproblematikken, i tillegg oppfordret de folk på en gøyal måte til å spise opp maten som de forsynte seg med.
– Ved siden av det å spille fotball, kunne vi krydre med et bærekraftig budskap. Det var jo ca. 30 000 deltakere på Norway Cup, og vi traff dem minst to ganger om dagen. Derfor var det innertier for oss å inngå et samarbeid, forteller sponsoransvarlig i KIWI, Espen Eriksen.
Han er tydelig på at fokuset på matsvinn kommer til å fortsette å videreutvikle seg så lenge samarbeidet med Norway Cup pågår.