Nå får du kjøpt gårsdagens brød til halv pris hos KIWI

Brød er en av de mest svinnutsatte varegruppene i norske dagligvarebutikker. For å bidra til mindre matkasting, setter KIWI nå ned prisen på gårsdagens brød og bakervarer.

I Norge kaster vi altfor mye brød og bakervarer, og svinnet skjer både i butikkene og de tusen hjem.

– Brød og bakervarer er en av de varegruppene som er mest utsatt for svinn, så det skal vi i KIWI gjøre noe med. Vi setter derfor ned prisen på gårsdagens brød og bakervarer med 50 prosent, sier kommunikasjonssjef og ansvarlig for bærekraft i KIWI, Nora Mile Helgesen.

Nora Mile Helgesen
Kommunikasjonssjef og bærekraftsansvarlig i KIWI, Nora Mile Helgesen.

Hun forteller at nedprising av brød har vært etterspurt av mange kunder den siste tiden. – Vi er derfor sikre på at dette blir et populært valg, sier hun.


Et viktig skritt

KIWI har jobbet målrettet for å redusere matsvinn i mange år, og siden 2015 har vi redusert eget matsvinn med 46 prosent.
– Målet er å redusere med 60 prosent innen 2025, og nå blir altså nedprising av brød og bakervarer et viktig skritt på veien, sier Mile Helgesen. Konseptet har fått navnet «Fortsatt God».

Hyller med nedpriset brød

– Brødene er fortsatt gode enten det er til frokost eller matpakka, og når brødet etter hvert blir tørt, er det perfekt til for eksempel krutonger, brødpudding eller arme riddere, sier hun. Tidligere har brødvarer som ikke ble solgt blitt til dyrefôr, men fra et bærekraftperspektiv er det best at mat som er spiselig går til mennesker.
– Nå vil brød som ikke selges til halv pris på formiddagen dagen etter at de er dagsferske, gå til produksjon av dyrefôr, sier hun.


Plasseres i egen kasse

Å redde brød er viktigere enn noen gang. – Krigen i Ukraina har ført til eksportstopp for enkelte korntyper, og det føles derfor ekstra viktig å ta dette grepet nå. Det er viktig for oss å gjøre det vi kan i butikk for å redusere matsvinnet der det er mulig, sier Mile Helgesen.
Brødet som ikke blir solgt samme dag, og skal selges billigere, blir pakket i egen emballasje, priset ned med halv pris og plassert i en egen kasse foran brødavdelingen. – Gårsdagens brød blir altså priset ned dagen etter at de er dagsferske, avslutter hun.