KIWI-medarbeider som legger frukt i "Fortsatt God"-kassa

KIWIs nedprisingsgrep er et kinderegg: Billigere mat, mindre matsvinn og en god klimagjerning. Her er tipsene som gjør at du kan handle billigere mat som fortsatt er like god.

Nordmenn kaster i snitt nesten 50 kilo mat hver i året. Og det vi kaster aller mest av, er brød, frukt og grønnsaker.

I KIWI har vi som mål å redusere vårt eget matsvinn med 60 prosent innen 2025 (målt mot 2015). De siste årene har vi tatt noen grep som gjør at vi nærmer oss det målet med stormskritt. Vi kan gjøre mye i egne rekker, men vi er også helt avhengig av hjelp fra deg som kunde for å komme over målstreken.

Fortsatt god frukt og grønt og gårsdagens brød

To KIWI-medarbeidere som holder opp frukt og grønt fra "Fortsatt God"-kassa
Selv om frukten har noen brune prikker eller grønnsakene er litt slappe, er det mye godt du kan lage med produktene.

Vi vet at pris er et kraftig virkemiddel for å få til endringene vi ønsker. Vi har med gode resultater redusert pris på varer som fisk, nøkkelhullvarer, frukt og grønt for å hjelpe flere med å spise sunnere.

De siste årene har vi brukt samme taktikk for å få bukt med matsvinnet. Vi selger både brød, frukt og grønnsaker til sterkt reduserte priser. Slik fungerer det:

  • Gårsdagens brød og bakervarer pakkes i egne poser, plasseres i egne kasser, får egen strekkode og merking og selges til halv pris. Tiltaket har blitt veldig populært: Vi selger i snitt 145 nedprisede brød per butikk hver uke. Det vil si totalt 5,2 millioner brød i året som tidligere ville blitt grisefôr.
  • Frukt og grønt som er litt brune eller slappe, men er fullt spiselige og gode, selges for ni kroner kiloen – uansett hva slags vare det er. Vi kaller det «Fortsatt god» frukt og grønt, og du plukker og mikser selv fra varene i disken. Hver eneste KIWI-butikk selger i snitt ukentlig 52 kilo nedpriset frukt og grønt. Totalt utgjør det 1 900 tonn i året – frukt og grønt som ellers ville blitt kastet.
Flyttbar hylle med nedprisede brød fra i går.
Brødene er fortsatt gode enten det er til frokost eller matpakke, og når brødet etter hvert blir tørt, er det perfekt til for eksempel krutonger, brødpudding eller arme riddere.

Halv pris i nedprisingsdisken

Også nedprisingsdisken i KIWI kan være en gullgruve for lommeboka. Her fylles det på med mat som snart går ut på dato, og som derfor selges til halv pris. Men maten er fortsatt like god og trygg å spise. Kanskje du finner dagens middag, eller i det minste noen av råvarene du hadde tenkt til å kjøpe, akkurat her?

Bonustips: Nedprisingsdiskene fylles som regel på om morgenen, og lørdager og mandager er gjerne ekstra gode dager å ta en kikk innom.

– Ekstra meningsfullt nå

Regjeringen og matbransjen har et mål om å halvere matsvinnet i Norge innen 2030, sammenliknet med tall fra 2015. KIWI har satt et enda mer ambisiøst mål, nemlig å redusere eget matsvinn med 60 prosent innen 2025.

– Vi har allerede kuttet matsvinnet med 55 prosent siden 2015 og er dermed godt i rute for å få til dette. Nedprising av frukt og grønt og brød er en viktig bidragsyter for å nå målet, sier Nora Mile Helgesen, kommunikasjonssjef og koordinator for bærekraft i KIWI.

Nora Mile Helgesen, kommunikasjonssjef og koordinator for bærekraft i KIWI.

– Med økte kostnader på alle områder, rekordlange køer på matsentralene, vanskelig tilgang til råvarer og en klimakrise som blir stadig mer alvorlig, føles det ekstra riktig å ta disse grepene. Det er små, men veldig effektive bidrag for lommebok, matsvinn og klima, sier Mile Helgesen.

KIWIS TILTAK FOR Å BEKJEMPE MATSVINN I BUTIKK OG HJEMME

1. Optimal bestilling

2. Nedprising av varer 

3. Donasjon av overskuddsmat

4. Middag for én

5. Overskuddsmat til dyrefor og biogassproduksjon


Les mer om våre tiltak for å redusere matsvinn her:
kiwi.no/matsvinn/kiwi-skal-redusere-matkasting-med-60-prosent/