KIWI-medarbeider som legger frukt i "Fortsatt God"-kassa

KIWIs nedprisingsgrep gir deg billigere mat – samtidig som det kutter matsvinn og hjelper klimaet. Her er tipsene som gjør at du kan handle smart, spare penger og bidra til en viktig samfunnsoppgave.

I gjennomsnitt kaster vi 42 kilo mat per person hvert eneste år. Og det vi kaster aller mest av, er brød, frukt og grønnsaker. Det er dårlig nytt for både miljøet og lommeboka.

I KIWI har vi satt oss et mål om å redusere vårt eget matsvinn med 65 prosent innen utgangen av 2025, sammenlignet med 2015.

Vi har allerede redusert vårt matsvinn med over 60 prosent – og vi er i rute for å nå vårt nye mål. Det har vi klart takket være flere målrettede tiltak. Men for å komme helt i mål, trenger vi også hjelp fra deg som kunde.

Gårsdagens brød – halv pris, men fortsatt gode

Flyttbar hylle med nedprisede brød fra i går.
Brødene er fortsatt gode enten det er til frokost eller matpakke, og når brødet etter hvert blir tørt, er det perfekt til for eksempel krutonger, brødpudding eller arme riddere.

I alle KIWI-butikker pakkes gårsdagens brød og bakervarer i egne poser, får ny merking og selges til halv pris. Det gjør det lettere for deg å handle billig – og det redder store mengder mat fra å bli kastet.

Hittil i 2025 selger vi i snitt rundt 150 nedprisede brød i uka per butikk. Det utgjør over 100 000 brød i uka – eller hele 5,5 millioner brød i året.

Brødene smaker fortsatt godt  – og dette tiltaket alene sparer både CO₂-utslipp, ressurser og penger.

«Fortsatt god» frukt og grønt til fast lavpris

To KIWI-medarbeidere som holder opp frukt og grønt fra "Fortsatt God"-kassa
Selv om frukten har noen brune prikker eller grønnsakene er litt slappe, er det mye godt du kan lage med produktene.

Frukt og grønnsaker med små skjønnhetsfeil eller kort holdbarhet havner ikke i søpla hos oss. I stedet selges de for kun 9 kroner kiloen – uansett hva det er.

KIWI-butikkene selger til sammen rundt 60 000 kilo – altså 60 tonn – «fortsatt god» frukt og grønt hver uke. Det tilsvarer rundt 83 kg per butikk ukentlig, og totalt hele 3 000 tonn frukt og grønt i året.

Dette er fullt spiselige råvarer som ellers ville blitt kastet – og nå blir til sunne måltider i norske hjem i stedet.

De fleste KIWI-butikker har egne nedprisingsdisker med mat som nærmer seg utløpsdato, men som fortsatt er like trygg og god. Her kan du finne alt fra meieriprodukter til middagsfavoritter til halv pris.

Tips: Diskene fylles som regel opp om morgenen – og spesielt lørdager og mandager er det lurt å ta turen innom.

Mer enn bare et pristiltak

– Vi har allerede redusert vårt matsvinn med over 60 prosent siden 2015, og tiltak som nedprising av frukt, grønt og brød er en viktig del av løsningen, sier KIWI-sjef Vegard Kjuus.

Han understreker at tiltakene er viktigere enn noen gang:

– Med økte levekostnader, lange køer hos matsentralene og en klimakrise som eskalerer, er det ekstra meningsfullt å gjøre grep som både sparer folk for penger og redder maten. Det er små tiltak som gir stor effekt – både for lommeboka, matsvinnet og miljøet.

vegar-kjuus-kiwi.png
KIWI-sjef Vegard Kjuus.

Sammen får vi det til

KIWI er godt i rute for å nå målet om 65 prosent reduksjon i matsvinn innen 2025. Sammen med kundene våre redder vi mat hver eneste dag – og bidrar til en mer bærekraftig fremtid.

Neste gang du er i butikken: Ta en ekstra titt på nedprisingsdisken, «fortsatt god»-hylla og brødkassene. Det lønner seg – for både deg og planeten.

 

 

KIWIS TILTAK FOR Å BEKJEMPE MATSVINN I BUTIKK OG HJEMME

1. Optimal bestilling

2. Nedprising av varer 

3. Donasjon av overskuddsmat

4. Middag for én

5. Overskuddsmat til dyrefor og biogassproduksjon