Matsvinn er en stor utfordring som alle må bidra for å løse. KIWI har de siste årene gjort flere grep – og særlig ett tiltak har reddet tonnevis med mat det siste året.
Å kaste mat er både dyrt og dårlig for miljøet. Likevel kaster nordmenn i snitt 46,3 kilo mat hver i året. Maten vi kaster aller mest av, er frukt og grønnsaker. Brød- og bakervarer er på en solid andreplass. Det er hjemme hos forbrukere det kastes aller mest mat, men dagligvarekjedene må også jobbe for å kaste så lite som mulig.
Derfor utviklet vi i KIWI høsten 2022 konseptet «Fortsatt god». Det innebærer halv pris på gårsdagens brød og sterkt reduserte priser på frukt og grønt som kanskje har sett sine aller beste dager, men som fortsatt er helt spiselige. Ett år senere begynner vi virkelig å se resultatene:
– Hver eneste KIWI-butikk selger i snitt ukentlig 52 kilo nedpriset frukt og grønt som er litt brune eller slappe, men like gode. Med våre 701 butikker utgjør det 1 900 tonn i året. Det er frukt og grønt som ellers ville blitt kastet, forteller kommunikasjonssjef og koordinator for bærekraft i i KIWI, Nora Mile Helgesen.
Frukt og grønt under «Fortsatt god»-konseptet selges til bare ni kroner kiloen. I tillegg selger vi gårsdagens brød til halv pris. Brødene som heller ikke selges til redusert pris, går til dyrefôr. De nedprisede brødene har imidlertid blitt populære.
– Fra et bærekraftsperspektiv er det viktigst at mat som er produsert til mennesker faktisk blir spist av mennesker. Vi selger i snitt 145 nedprisede brød per butikk hver uke. Det vil si 5,2 millioner brød i året.
Regjeringen og matbransjen har et mål om å halvere matsvinnet i Norge innen 2030, sammenliknet med tall fra 2015. KIWI har satt et enda mer ambisiøst mål, nemlig å redusere eget matsvinn med 60 prosent innen 2025.
– Vi har allerede kuttet 55 prosent siden 2015 og er dermed godt i rute for å få til dette. Nedprising av frukt og grønt og brød er en viktig bidragsyter for å nå målet, sier Mile Helgesen.