Plast eller ikke plast?

Hvorfor er så mye frukt og grønt pakket i plast?

For miljøet er avfall av frukt og grønnsaker mer skadelig enn plasten de er pakket i, forteller ekspertene.

Kommunikasjonssjef Anne Marie Schrøder i Matvett.
Kommunikasjonssjef Anne Marie Schrøder i Matvett.

Er du én av dem som irriterer deg over all plast rundt frukt og grønnsakene i butikken? Du er ikke alene.

Men fjerner vi emballasjen rundt frukt og grønt dukker et annet miljøproblem opp: matsvinn.

– Den største miljøbelastningen ved frukt og grønt er at produktet blir kastet istedenfor å bli spist, sier Anne Marie Schrøder i Matvett.

Emballasjens oppgaver

Frukt og grønt er ferskvarer og inneholder fra 75 til 96 prosent vann.

I romtemperatur vil en gulrot, agurk eller paprika som ikke er pakket i plast fort tørke ut. Da havner den i søpla.

En plastpose vil beskytte grønnsakene, og de kan da holde seg i flere uker i kjøleskapet.

Ressursene som går med til å produsere emballasjen utgjør cirka 10 prosent av de ressursene som går med til å produsere gulroten.

Plastemballasje reduserer matsvinn

Hvert år kaster hver av oss ifølge Matvett.no ca 40 kilo mat. En av årsakene til at maten blir kastet er feil eller mangelfull emballering som gir maten skader eller kortere holdbarhet.

– En følge av ikke å bruke emballasje er at vi kaster enda mer mat enn vi gjør i dag. Dermed må vi produsere mer mat, med de miljøbelastningene som hører med, forklarer Schrøder.