Ny tube reduserer klimabelastningen

Vet du hvordan du gjenvinner denne?

Kavli blir nå først i Norge til å lansere en 100 prosent resirkulert tube. Vil du bidra til å gi tuben evig liv? Her kan du se hvordan du resirkulerer tuben.

Den velkjente aluminiumstuben til Kavli har gitt smøreost god holdbarhet i over 90 år, men nå har den populære påleggstuben fornyet seg. Kavli har lansert en 100 prosent resirkulert tube, og det gjør de som første påleggsprodusent her i landet. 95 prosent av aluminiumet i den nye tuben kommer fra gjenvunnet husholdningsemballasje, mens de resterende fem prosentene kommer fra gjenvunnet aluminium fra industrien.

Krever mindre energi

Det å utvinne ny aluminium er svært energikrevende, og ved å gjenbruke aluminium som allerede er i omløp, sparer man mye energi. Kavli opplyser at den resirkulerte tuben vil gi hele 95 prosent energibesparelse. I første omgang er det den velkjente Baconosten som kommer i ny drakt. 

– Baconost er en av storselgerne våre. Hvis den nye aluminiumstuben fungerer som forventet, kan alle de 20 millioner smøreostene vi årlig produserer etter hvert få ny emballasje. En mindre energikrevende produksjon og lettere tube vil bety inntil 70 prosent lavere CO2-utslipp per tube, sier administrerende direktør Kristine Aasheim i Kavli.

Resirkulerbar tube.png
Kavli, som i 1929 lanserte verdens første smørbare ost på tube, blir først i Norge til å ta i bruk en 100 % resirkulert aluminiumstube til pålegg. 

Enklere å klemme tom

Fordelene med nylanseringen stopper imidlertid ikke der. Den nye tuben har fått mykere hals, som gjør det lettere å klemme ut all smøreosten. Dermed blir det enklere å spise opp alt og redusere matsvinn.

– Enkelte opplever det som utfordrende å tømme dagens Kavli-tube helt før kasting. Derfor er det veldig positivt at våre tester viser at den jobben kan bli enklere med den nye tuben. Når vi har muligheten til å komme med en emballasjeinnovasjon som reduserer klimabelastningen og samtidig gjør det lettere å spise opp all maten, kan vi ikke la sjansen gå fra oss, forsetter hun.

Sirkelen sluttes

Når tuben er tom, er det viktig å sortere den riktig. Både nye og gamle tuber fra Kavli skal resirkuleres som metallemballasje, og dette metallet blir så omdannet til sykkeldeler, hageredskaper og mye annet. Det som er nytt med den nylanserte tuben til baconosten, er at materialet allerede har blitt resirkulert. Og når den er tom, resirkuleres den selvfølgelig igjen. Dermed sluttes sirkelen, og man kan si at emballasjen er sirkulær.

Lurer du på hvordan du går frem for å resirkulere tuben? Se Henriks smarte tips her:  

 

Har du flere spørsmål om tuben? Her finner du svar:

Hvor kommer aluminiumet som brukes i den nye tuben fra?

95 prosent av aluminiumet i den 100 prosent resirkulerte tuben kommer fra husholdningsavfall. De resterende fem prosentene kommer fra industriavfall.

Er hele tuben resirkulert?

Den nye tuben til baconosten er laget av 100 prosent resirkulert aluminium. Korken er fremdeles produsert av plast.

Hvordan skal tuben kildesorteres?

Aluminiumstuben skal sorteres som metallemballasje når den er tom. Korken tar du av og kaster i plastavfallet.

På hvilken måte er den nye tuben bra for miljøet?

Aluminium er et materiale som kan gjenvinnes i det uendelige, og når tuben produseres av 100 prosent resirkulert aluminium, blir det totale klimaavtrykket redusert betraktelig. Tuben kan resirkuleres igjen og igjen, og dette er langt mer energibesparende enn å utvinne ny aluminium.

Hvor kan jeg finne mer informasjon om kildesortering og metallgjenvinning?

Du finner god informasjon på sortere.no, grontpunkt.no og norskmetallgjenvinning.no

Alle tall og informasjon er kommunisert til KIWI av Kavli. Du kan lese mer om prosjektet her.