Ut på tur med kjeks i sekken

Disse fikk Amundsen trygt over Sydpolen

Da Roald Amundsen og laget hans krysset Sydpolen, hadde de kilovis med havrekjeks i ryggsekkene. 80 år senere er kjeksen kjent under et annet navn, men er fortsatt en god energikilde for eventyrere og andre på tur.

Kostholdet på tur er like viktig som utstyret; sekken du har på ryggen eller skiene på beina, for eksempel.

For polfarer Roald Amundsen var kjeksene fra Sætre faktisk en av suksessfaktorene da han i kappløp med erkerivalen Robert Scott skulle nå Sydpolen. Amundsens kjeks var mye mer næringsrike enn Scotts, som var bakt med hvetemel og natron.

Dagens Bixit er nå enda bedre

– Vi har ikke klart å finne originaloppskriften til Polarkjeksen som Sætre utviklet for Amundsen, den forblir et mysterium. Det vi vet, er at det var en havrekjeks og at det er forløperen til dagens Bixit, sier brand manager i Sætre, Johanne Rokne Altenau.

En annen ting er også ganske sikkert: Dagens havrekjeks har mindre fett og salt. I år har mengden sukker og salt blitt redusert enda mer. I tillegg har pakkene fått nytt design.

Mindre salt og sukker i nytt design.
Mindre salt og sukker i nytt design.

– Havrekjeksene våre er fortsatt en kraftkilde eventyrere og andre turgåere kan stole på. Den store havremengden sikrer den raske og langvarige energien du trenger på krevende turer, sier Rokne Altenau.

BIXIT for alle

BIXIT kommer også som havrebar.

–  Vi har skreddersydd oppskriften for at kjeksene skal bli best mulig for turen. Vi vil at produktene våre skal bidra til et sunnere kosthold og ekstra god energi på de tøffeste turene. 

Det passer spesielt bra på tur fordi den er kompakt og inneholder lite vann. Det reduserer vekta, og gjør den egnet for mer ekstreme former for sport, der vekt teller.

Er du ikke typen som bestiger fjell eller krysser store isøder? BIXIT samarbeider også tett med Skiforeningen for å få flest mulig ut i naturen.

– Vi støtter en rekke arrangementer, som Holmenkollmarsjen, Kurs & Trening, Barnas Skiforening, Barnas Holmenkolldag og Barnas Sommerkolldag.

Alt en eventyrer trenger?
Alt en eventyrer trenger?