Ta gjerne en kikk på bak på posen neste gang du velger potetgull til lørdagskvelden.
Sunnhet er kanskje ikke det første vi tenker på når vi skal kose oss med godteri og potetgull, og hvis du bare spiser snop en gang iblant er det heller ikke så viktig hva du spiser.
Det skal være lov å kose seg, men det kan likevel være greit å ta en kikk på innholdsfortegnelsen – særlig hvis du har en favoritt-potetchips som familien kjøper hver helg.
Her er noen råd om hva du kan se etter:
1.Pass på porsjonsstørrelsen
For det første er det smart å merke seg den anbefalte porsjonsstørrelsen. Ofte er den nok mindre enn vi skulle ønske, men legger du hver porsjon i en liten skål, er det lettere å ikke spise for mye.
– Hos Maarud trykker vi alltid anbefalt dosering eller porsjon på våre produkter, og for potetgull er dette 30 gram, sier senior produktutvikler Øivind Sagen i Maarud.
30 gram potetgull tilsvarer omtrent to desiliter, omtrent så mye du får plass til i en normal kopp.
2.Velg potetgull med riktig olje
Videre er det lurt å sjekke hva slags olje produsenten bruker. Dette har betydning for hva slags fett du får i deg, og ifølge Sagen er også dette informasjon du finner på pakningen.
– Vi bruker en blanding av solsikke- og rapsolje i våre produkter. Dette er en olje som har høy andel av enumettet fett, som er helsemessig mer positivt enn mettet fett, sier han.
Palmeolje og kokosolje er eksempler på oljer med en høy andel mettet fett, som er det mest usunne fettet. At solsikke- og rapsolje er et bedre alternativ, bekreftes av ernæringsfysiolog Camilla Andersen i et intervju med Nettavisen.
– Velg chips som er laget med solsikke-, oliven- eller rapsolje. Kalorimengden er den samme, men du slipper unna mye av det mettede og usunne fettet, sier hun.
Ikke alle poteter egner seg til potetgull
Produksjonen av potetchips startet på Maarud allerede i 1936, men det var først da TV ble allemannseie at nordmenn for alvor fikk øynene opp for denne formen for snacks. Før det ble potetchips først og fremst solgt til folk som spiste chips som potet til finere middager.
Siden den gang har markedet bare økt, og Maarud har gjennom 83 år med utvikling fått mye kunnskap om hva som gir oss det beste potetgullet.
– Valg av poteter er en faktor. Det er ikke alle poteter som kan bli potetgull, så vi har jobbet lenge med å utvikle potetsorter som egner seg godt for potetgullproduksjon, forteller senior produktutvikler Øivind Sagen.
Fra potet til potetgull på «rekordtid»
Godt samarbeid året rundt med de norske bøndene som produserer poteter for Maarud, er også viktig. Alt fra setting og vanning til høsting og transport blir fulgt opp tett.
Når Maarud først får poteten i hus, går prosessen fra rå potet til ferdig potetgullpose kjapt:
Potetene vaskes, skrelles og snittes med eller uten riller. Deretter friteres de i vegetabilsk olje før de påføres riktig krydder og pakkes i poser. Totalt tar det ikke dette mer enn omtrent 12 minutter.
– Vi bruker mange typer krydder, men vanlig salt er fortsatt den aller mest populære varianten, avslutter Sagen.