Potetgull i 85 år

Maarud tar ansvar: Kutter 13 tonn plast årlig

Maarud har gitt kos og glede til det norske folk i flere generasjoner. Nå skal de gjøre det samtidig som de kutter 13 tonn plast årlig, men hvordan startet egentlig denne «sprø» historien?

Maarud har laget potetgull til det norske folk siden 1936. Nå endrer Maarud emballasje på sine bestselgere og sparer miljøet for 13 tonn plast årlig.

Mindre pose, mer potetgull

Maarud sine bestselgere, Potetgull Classic Salt, Salt & Pepper, Paprika og Saftig Biff, kommer nå i en pose som er kortere, men bredere. Det betyr at man bruker mindre plast på mer produkt.

De nye potetgullposene til Maarud sine bestselgere, Potetgull Classic Salt, Salt & Pepper, Paprika og Saftig Biff, blir mindre, men gramvekten øker med 10 gram.
De nye potetgullposene til Maarud sine bestselgere, Potetgull Classic Salt, Salt & Pepper, Paprika og Saftig Biff, blir mindre, men gramvekten øker med 10 gram.

- Plastreduksjon er en vanskelig tematikk og det er mange faktorer som spiller inn. Det holder ikke bare å lage en mindre pose og dermed bruke mindre plast totalt sett. Vi må også passe på at vi opprettholder den gode kvaliteten og holdbarheten, slik at vi forebygger matsvinn. Det er en fin balanse, sier Cathrine Moksnes, bærekraftsansvarlig i Maarud, og fortsetter:

- Vi er veldig fornøyde med posen vi har laget, som både reduserer plastforbruket, men samtidig beholder kvaliteten.

Den nye emballasjen lanseres i uke 8.

Forbedringer av miljøavtrykk

- For oss er det viktig at fremtidens generasjoner også kan få nyte godt av snacks og kose seg. Derfor er vi nødt til å ta vare på jorden vår. Både for at vi som bedrift skal kunne leve videre, men også for kommende generasjoner, forteller Cathrine Moksnes.

FNs bærekraftsmål er verdens felles arbeidsplan for blant annet å stoppe klimaendringene innen 2030. Maarud har sett på hvilke av FNs 17 bærekraftsmål de kan være med på å bidra til en bærekraftig utvikling på. De har landet på:

Maarud har blant annet som mål om at all emballasje skal være resirkulerbart innen 2025, redusere eget vannforbruk med 50 prosent innen 2025 og å bidra til norsk landbruk sitt mål om å redusere klimagassutslipp med 40% fram mot 2030.

Fabrikken til Maarud.
Fabrikken til Maarud.

Maarud jobber også mye med saltreduksjon i produktene sine. De er en del av Saltpartnerskapet som har for mål om at matvarebransjen skal redusere innholdet av salt i matvarer, samt å øke bevisstheten om salt og helse i befolkningen. En nedgang i befolkningens saltinntak kan gi betydelige helsegevinster.

En «sprø» historie

Maarud begynte sin produksjon av potetchips allerede i 1936. Det var etter noen reiser til USA på 1920 og 1930-tallet at eldstesønnen fra familieeide Maarud Gaard oppdaget chips for første gang. Der hadde han fått servert chips på restauranter sammen med maten. Han kom hjem til gården med masse inspirasjon og det tok ikke lang tid før han begynte å lage Norges første potetchips.

Nordmenn hadde aldri sett noe lignende. Poteter så tynne og sprø at man ikke trengte gaffel for å spise dem. Familien på Maarud Gaard kom også opp med sitt eget ord, «Potetgull», som beskrev flakene mye bedre.

Tilbake i tid på fabrikken til Maarud.
Tilbake i tid på fabrikken til Maarud.

Det første forsøket på chipsproduksjon i Norge skjedde før krigen, men under krigen ble det mangel på vegetabilsk olje. Dette førte til at Maaruds prøveproduksjon ble gitt opp.

Rundt 1950 kjøpte Maarud Gaard produksjonsutstyr av en engelskmann som ikke hadde lykkes med chipsproduksjon. De første dagene klarte man å produsere 120 poser med 80 gram i hver. På den tiden ble potetchipsen først og fremst solgt til velstående folk som spiste chipsen til finere middager.

Kos for store og små

Det var først på 1960-tallet at Maarud opplevde en opptur - takket være fjernsynets gjennombrudd. TV-apparatene ble det nye samlingspunktet der flere familier samlet seg foran skjermen til felles kos. På seks år var produksjonen tidoblet. Potetgull var blitt litt luksus man kunne ta seg råd til.

Historiske potetgullposer fra Maarud.
Historiske potetgullposer fra Maarud.

Maarud introduserte moderne emballasje som skulle gjøre at chipsen opprettholdt den gode kvaliteten. Emballasjen skulle beskytte mot støt, lys og luft, og for å beholde chipsen hele og fine ble også posene fylt med luft.

Maarud får størstedelen av potetene sine fra lokale bønder. De jobber tett med bøndene for å produsere de beste potetene.