Så mye potetgull er innafor å spise i sommersolen

For mange byr sommeren på litt ekstra kos i solen. Det er selvfølgelig lov å kose seg, men det kan likevel være lurt å passe på inntaket. Her er noen enkle råd du kan følge når du er fysen på noe godt.

– Spiser du potetgull en gang i uken, syns jeg du skal velge det potetgullet du liker aller best. Det utgjør ikke så stor forskjell om du velger en med mindre fett eller ikke, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Mengden bør du derimot være litt oppmerksom på, for det er lett å spise for mye salt snacks. En neve potetgull forsvinner raskt, og plutselig er en neve blitt til ti.

– Potetgullposene i dag er ganske store, men velger du en som inneholder omtrent 200 gram potetgull, er det greit å huske at dette holder til hele familien. Posen skal deles. Ofte vil man jo ha litt sjokolade, is eller noe annet i tillegg på lørdagskvelden, sier hun.

Sommerens potetgull fra Maarud finner du i utvalgte KIWI-butikker.
Sommerens potetgull fra Maarud finner du i utvalgte KIWI-butikker.

En kopp til hver

Ifølge senior produktutvikler Øivind Sagen hos Maarud, finner du alltid anbefalt porsjonsstørrelse på potetgullprodusentens poser.

– Når det gjelder potetgull er anbefalt porsjon 30 gram, har han tidligere uttalt til KIWI.

30 gram er omtrent den mengden du får plass til i en vanlig kopp. Hvis du har alt potetgullet i en stor bolle og forsyner deg med en neve om gangen, er det med andre ord fort gjort å spise mer enn en porsjon.

Et tips kan være å fylle en liten dessertskål med den mengden du skal spise og legge resten bort hvis du er alene.

Gode alternativer

Dersom du synes det er vanskelig å begrense inntaket av snacks, kan det være smart å ha noen gode alternativer på bordet i tillegg til potetgullet. Tine Sundfør foreslår blant annet lefserull med ruccola og skinke eller laks, og grønnsaker med dipp. Spiser du litt av dette ved siden av, blir det gjerne mindre potetgull totalt sett.

– Nøtter er også et godt alternativ når du er fysen på noe godt, og dette er i tillegg bra for helsen. Nøtter forebygger hjerte- og karsykdom og er faktisk på nivå med de beste medisinene. Husk bare at du bør velge usaltede nøtter, og at du må passe på mengden her også, sier hun.