Feirer du St.Hans?

Ta tilbake sommerens triveligste tradisjon

Foto: Scanpix

En uforglemmelig Sankthansfeiring lager du enkelt og rimelig.

Hva skjedde med meterhøye bål, sang, dans og hagefest til ut i de sene nattetimer? Sankthans pleide å være en festdag for venner og familie, de seneste åra har den eldgamle tradisjonen dessverre mistet litt av oppslutningen her til lands. 

Lær av svenskene

En skal for øvrig ikke lengre enn til våre naboer i Sverige for å se hvordan man kan markere midtsommer på skikkelig vis. Svenske Jonas Kullgren, gründer for klubbkonseptet Soundmind Sober Club i Norge, er en av de som synes nordmenn bør ta sommerfesten tilbake:

- Lag god mat, gjør det hele litt høytidelig, syng, dans og slipp hemningene løs. Det er den lengste dagen i året og det som skjer under midtsommer, blir under midtsommer. Dans som om ingen ser deg, sier han.

Og legger til:

- Det å feire St.Hans er moro, bare det å våkne opp med forventninger til en herlig dag. I Sverige samler man ofte familie og venner utenfor byen, leker, danser rundt midtsommer-stangen, arrangerer sekkeløp og andre konkurranser. Stockholm og andre storbyer er helt tomme for folk under feiringen av midtsommer.

Mat hele dagen

Hvilke ingredienser bør en skikkelig hagefest inneholde?

- Det må være blomster, langbord, lys, tepper til kvelden og masse god mat. Kanskje viktigst: Nypotet. Musikk må man også ha, i Sverige går det i Thomas Ledin, Gyllene Tider og Abba, blant annet.

Når Jonas Kullgren er vert, serverer han sild i ulike varianter, nypotet, godt brød og ost. Ifølge midtsommer-entusiasten hører også snaps og visehefter med.

- Middagen i Sverige pleier å være treretters, ofte Gazpacho til forrett, grillmat og tilbehør til hovedrett og jordbær til dessert. Man skal begynne klokken tolv på dagen og holde på til 03.00, ler han.

Oppskrift: Grillet svinefilet med basilikum og bacon