Hennig-Olsen is-skole

Slik får du iskremen til å smake enda bedre

Iskrem er en utmerket avslutningen på julemiddagen, men en ting er avgjørende for at smaksopplevelsen skal bli helt perfekt.

– Jo kaldere isen er, jo dårligere kommer smaken frem, forteller iskokk Trond Wøien hos Hennig-Olsen Is.

Temperaturen påvirker ifølge Wøien i stor grad både lukten av og konsistensen på iskremen.

– Temperering er avgjørende for en optimal iskremopplevelse. Det heter tross alt is-krem, så du ønsker en kremete konsistens for å få maks ut av smaksopplevelsen, påpeker iskokken.

Trond Wøien er iskokk hos Hennig-Olsen Is og vet en del om hvordan man får isen til å smake best mulig.
Trond Wøien er iskokk hos Hennig-Olsen Is og vet en del om hvordan man får isen til å smake best mulig.

Unngå rask tining

Men smakssansen er ikke den eneste sansen som er i bruk når du spiser iskrem. Luktesansen påvirker også sanseopplevelsen, og duftene kommer bedre frem når du tempererer isen. Dette kan du enkelt teste: Hvor mye lukter iskrem og mat du har i fryseren?

– Den siste sansen jeg vil nevne er synet, for øynene spiser jo først. Fløyelsmyk iskrem viser seg fra sin beste side og ser mest delikat ut når den er temperert, legger Wøien til.

Ifølge iskokken er den beste tempereringsmetoden for fløteis å sette den en halvtime i kjøleskapet.

– Da får du en jevn smelt, som ikke forhastes, og konsistensen blir nydelig.  Tiner du isen raskt, som for eksempel i mikrobølgeovnen, bør du passe på. Plutselig er den helt smeltet eller veldig smeltet på et lite område. Velger du kjøleskapet og litt bedre tid, har du full kontroll, sier han.

Så lenge bør isen tempereres 

Ulike iskremtyper har ulike egenskaper, så hvor lenge du bør temperere isen før servering, avhenger litt av hva slags is du har kjøpt.

For yoghurtis og sorbet passer det med 20 minutter i kjøleskapet, for vegansk is holder det med 15 minutter, mens hjemmelaget is ofte kan spises med en gang.

– I tillegg til at det gir en bedre smaksopplevelse, er det mer praktisk å servere temperert is. Skal du dele en toliter med Sørlandsis med venner, er det lettere å lage iskuler og porsjonere iskrem som har fått stå noen minutter på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet, forteller iskokk Trond Wøien.

4 herlige desserter med iskrem

Lyst på en litt lettere juledessert eller trenger du en laktosefri dessert? Sjekk disse herlige oppskriftene med Sørlandsis Duo Uten tilsatt sukker og Sørlandsis Laktosefri Vaniljesmak:

1. Pepperkakesandwich 

Slik lager du pepperkakesandwich. FOTO: Hennig-Olsen Is

Du trenger: 1 boks Sørlandsis Duo uten tilsatt sukker, 1 boks pepperkakehjerter.

Slik gjør du: Legg en liten kule iskrem mellom to pepperkakehjerter og klem dem sammen til en fin sandwich.

2. Krydret iskrem med blåmuggost og pepperkaker

Slik lager du krydret iskrem med blåmuggost og pepperkaker. FOTO: Hennig-Olsen Is

Du trenger: 1 boks Sørlandsis Duo uten tilsatt sukker, 1 boks pepperkakehjerter, 1 blåmuggost.

Slik gjør du: Legg pepperkaker i bunn, en kule is på toppen og smuldret blåmuggost på toppen.

3. Snømann med vaniljeis

Slik lager du snømann med vaniljeis. FOTO: Hennig-Olsen Is

Du trenger: 1 boks Sørlandsis laktosefri vaniljesmak, 1 pk kokosmasse, 1 stk kjeks (til hatt), 1 par øyne av glasur, 1 stk rød tråd (til skjerf), 1 bit krokan, gulrot eller noe oransje (til nese).

Slik gjør du: 1. Lag kuler av iskrem som du ruller i kokosmasse. 2. Bruk tannstikker til å plassere kulene i høyden. 3. Pynt med øyne, et rødt bånd og sort glasur. Bunnen av en iskjeks blir fin hatt!
4. Sett kaldt til det er dessert-tid, eller server og nyt umiddelbar. 

4. Fylte klementiner med iskrem

Slik lager du fylte klementiner med iskrem. FOTO: Hennig-Olsen Is

Du trenger: 1 boks Sørlandsis laktosefri vaniljesmak, 8 klementiner.

Herlige iskremdesserter til jul: 1. Skjær "topplokket" av klementinene. Hul dem ut og ta vare på fruktkjøttet som du skal bruke senere. 2. Skjær ut «fileter» av klementinbåtene, dette blir topping på isen. 3. Lag kuler av iskremen som du legger i den uthulte klementinen og topper med ekstra klementin.