Det siste hjemmet for sommeren blir en flytebrygge i en rolig vik i Tind. For nå begynner det å bli tid for litt service på båten. Knirkende ror og lekkasje i motorrommet er ikke noe for Lofothavet.
Nå når fjellsidene står i full blomst, begynner en fin tid på land. Det er tid for urter og bær. Blåbæra har fortsatt en stund igjen før den er moden, multene drøyer også noe, men det finnes mye annet godt man kan plukke.
Urten over alle urter
Mjødurt har en helt spesiell duft. Prøv å knip av de hvite blomstene mellom fingrene og lukt.
Min personlige favoritt er helt klart mjødurt. Det er et ugress som vokser i mengder over hele Skandinavia og har noen fantastiske effekter. Med frisk syrlig smak og naturlig sødme, blir mjødurt en fulltreffer i for eksempel te eller juice. Smaken minner om hylleblomst - og de kan tilberedes på samme måte, men effekten av denne urten overgår de andre.
Mjødurt inneholder salisylsyre, som er en av de viktigste ingrediensene i smertestillende medisin. I tillegg til å smake meget godt virker urten derfor beroligende, febernedsettende og smertestillende.
Først koker jeg opp vann og har ferske blomster oppi. Så smaksetter jeg med honning eller sukker, før dette lagres på flasker til jeg en dag får bruk for dem.
Det finns ingen del av kroppen som ikke har godt av en kopp rosenrot-te.
Jeg passer på å samle godt med urter når solen står høyt på himmelen og henger dem så til tørking for vinteren. Rosenrot er en viktig urt. Leting etter denne urten tar meg ofte ut på lange turer i fjellet. De vokser ofte på solsider, blant stener og svaberg.
Rosenrot virker som ginseng på hele kroppen. Den er mer en bare en bare en rot, og virker like bra om man kun tar blomsten og bladene. Pass bare på å plukke dem når den blomstrer, så får du maks effekt og best mulig smak. Les også: Ti ferske urter du bør bruke i maten.
Dessert rett fra naturen
Smuldrepai på syreblader og epler.
Jeg gikk til toppen av Tindstind for å se min nye utsikt over havet. På turen fikk jeg med meg både rosenrot, syreblad og årets første steinsopp hjem til båten. Med syrebladene lagde jeg smuldrepai med skivede epler, toppet med sukker og kanel.
Jeg begynner med å smøre ut smør i en ildfast form, legger så utover den skivede frukten og bladene. Til deigen blander jeg 3 dl hvetemel, 1 dl sukker og 100g kaldt smør. Rør til det går å spre deigen ut med fingrene. Legg det så som topping over frukten og bladene. Stek i ovnen på 175´C til fargen blir gylden og duften blir uimotståelig. Server med eller uten vaniljesaus.
Fornuftig innhøsting
Årets første steinsopp. Karolina viser kjærlighet og hilser soppen velkommen inn i 2016.
Det finns mengder av medisiner å finne over hele Norge. Hvem som helst kan finne fram til riktig plante (særlig med en smarttelefon). Så bare gi deg ut på tur i marka og let. Hva du bruker plantene til er helt opp til deg, men husk at det finnes en del giftige planter selv i Norge. Så søk de opp på nettet og forsikre deg om at bilde og tekst stemmer med en trygg plante å spise.
Moskenesodden, Moskenstraumen, Mosken og Værøy. Lofoten på sitt beste. Vi bader i magisk lys. Eventyret ligger foran dine føtter. Det eneste du trenger er nysgjerrighet til å lete og en smule fantasi for å komme i gang og eksperimentere med nye smaker i maten din.
Niklas Alexander (26) er fra Halmstad men jobber for tiden som villmarksguide og kokk i Lofoten. Om sommeren tar han med gjester ut i kajakk eller på fjelltur og lager "vill mat" med base i Reine, mens han om vinteren er kokk på Lofoten skilodge på Kalle. Han bor på seilbåten sin, og lader for tiden opp til å seile tilbake til Mexico, der han tidligere har bodd. Å finne sin egen mat og lære seg å forvare og bruke den både enkelt og næringsrikt er en del av forberedelsene, og en naturlig vei å gå for en kokk på "frihetsreise". Niklas har tidligere jobbet som kokk på Michelin-restaurant i New York, vært dykkeinstruktør og drevet restaurant i Mexico.
Hans spesialitet er å finne lokale og rare råvarer som han leker seg med når celebre gjester kommer til Lofoten.
Bli KIWI PLUSS-kunde i dag
15 % Trumf-bonus på all ferskpakket fisk og all fersk frukt og grønt hos KIWI