Det eneste du trenger er nysgjerrighet:

Eventyret venter

Det siste hjemmet for sommeren blir en flytebrygge i en rolig vik i Tind. For nå begynner det å bli tid for litt service på båten. Knirkende ror og lekkasje i motorrommet er ikke noe for Lofothavet.


Nå når fjellsidene står i full blomst, begynner en fin tid på land. Det er tid for urter og bær. Blåbæra har fortsatt en stund igjen før den er moden, multene drøyer også noe, men det finnes mye annet godt man kan plukke.

Urten over alle urter

Mjødurt har en helt spesiell duft. Prøv å knip av de hvite blomstene mellom fingrene og lukt.
Mjødurt har en helt spesiell duft. Prøv å knip av de hvite blomstene mellom fingrene og lukt.

Min personlige favoritt er helt klart mjødurt. Det er et ugress som vokser i mengder over hele Skandinavia og har noen fantastiske effekter. Med frisk syrlig smak og naturlig sødme, blir mjødurt en fulltreffer i for eksempel te eller juice. Smaken minner om hylleblomst - og de kan tilberedes på samme måte, men effekten av denne urten overgår de andre.

Oppskrift: Urtekrem.

Smertestillende effekt

På urtetur på Tindstind. Ingen dårlig utsikt!
På urtetur på Tindstind. Ingen dårlig utsikt!

Mjødurt inneholder salisylsyre, som er en av de viktigste ingrediensene i smertestillende medisin. I tillegg til å smake meget godt virker urten derfor beroligende, febernedsettende og smertestillende.

Først koker jeg opp vann og har ferske blomster oppi. Så smaksetter jeg med honning eller sukker, før dette lagres på flasker til jeg en dag får bruk for dem.

Les også: Urtehviskeren fra Lier. 

 Leting blir til lange eventyr

Det finns ingen del av kroppen som ikke har godt av en kopp rosenrot-te.
Det finns ingen del av kroppen som ikke har godt av en kopp rosenrot-te.

Jeg passer på å samle godt med urter når solen står høyt på himmelen og henger dem så til tørking for vinteren. Rosenrot er en viktig urt. Leting etter denne urten tar meg ofte ut på lange turer i fjellet. De vokser ofte på solsider, blant stener og svaberg.

Rosenrot virker som ginseng på hele kroppen. Den er mer en bare en bare en rot, og virker like bra om man kun tar blomsten og bladene. Pass bare på å plukke dem når den blomstrer, så får du maks effekt og best mulig smak.

Les også:
Ti ferske urter du bør bruke i maten.  

Dessert rett fra naturen

Smuldrepai på syreblader og epler.
Smuldrepai på syreblader og epler.

Jeg gikk til toppen av Tindstind for å se min nye utsikt over havet. På turen fikk jeg med meg både rosenrot, syreblad og årets første steinsopp hjem til båten. Med syrebladene lagde jeg smuldrepai med skivede epler, toppet med sukker og kanel.

Oppskrift: Dessert rett fra grillen.

Jeg begynner med å smøre ut smør i en ildfast form, legger så utover den skivede frukten og bladene. Til deigen blander jeg 3 dl hvetemel, 1 dl sukker og 100g kaldt smør. Rør til det går å spre deigen ut med fingrene. Legg det så som topping over frukten og bladene. Stek i ovnen på 175´C til fargen blir gylden og duften blir uimotståelig. Server med eller uten vaniljesaus.

Fornuftig innhøsting

Årets første steinsopp.  Karolina viser kjærlighet og hilser soppen velkommen inn i 2016.
Årets første steinsopp. Karolina viser kjærlighet og hilser soppen velkommen inn i 2016.

Det finns mengder av medisiner å finne over hele Norge. Hvem som helst kan finne fram til riktig plante (særlig med en smarttelefon). Så bare gi deg ut på tur i marka og let. Hva du bruker plantene til er helt opp til deg, men husk at det finnes en del giftige planter selv i Norge. Så søk de opp på nettet og forsikre deg om at bilde og tekst stemmer med en trygg plante å spise.

Les også: Turmaten som koster lite, men smaker godt.

Moskenesodden, Moskenstraumen, Mosken og Værøy. Lofoten på sitt beste. Vi bader i magisk lys.
Moskenesodden, Moskenstraumen, Mosken og Værøy. Lofoten på sitt beste. Vi bader i magisk lys.

Eventyret ligger foran dine føtter. Det eneste du trenger er nysgjerrighet til å lete og en smule fantasi for å komme i gang og eksperimentere med nye smaker i maten din.

God tur!