«Utelaget» mat på verdens vakreste øy

Et stykke ut i juli måned har sola endelig kommet seg helt opp til Lofoten. Med sol og fin vind passet det fint med en seiltur ut til Værøy for å se øyriket fra den ytterste fjelltopp i havet.

Vi heiste seil og lot vinden bringe oss ut Reinefjorden.

Ute på Værøy får man en helt annerledes følelse av stillhet. Verdens vakreste øy ligger helt bortenfor hverdag og rutiner, her trenger vi verken ta hensyn til trafikk eller tid. Vi pakket litt tørrmat til lunsjen som vi skulle nyte på toppen med den vakre utsikten.

Les også: Selvforsynt mellom granittfjell og fjord

Lofoten fra yttersiden. Utsikten fra Værøy er magisk uansett hvor man står.

Hell i uhell

Vi la av gårde til fots, men da vi var kommet et stykke opp i fjellsiden, glipper jeg kameraet og det sklir helt ned i dalen igjen. Man kan ikke alltid ha flaks. Heldigvis ble ikke ulykken større enn at displayet på kameraet var det eneste som sprakk tross den voldsomme aketuren den fikk.

Oppskrift: Persillegrillet klippfisk med purreløk og tomatsalsa

Cocktail-tomater er enkle å tørke hjemme og perfekte å ha med på tur.

Lunsj fikk vi uansett uhellet. Jeg lagde en fullkornspasta med tørkede cocktail-tomater, vilt- plukkede syreblader og cous-cous. Det blir så utrolig enkelt når man har alt i tørket form. Det er bare å begynne med pastaen, så ha i hva man ønsker, mens det koker. Litt cous-cous på slutten så binder man sammen vannet og får en bedre konsistens.

Les også: Fisk som turmat

Niklas og Thea fisker middag med Værøy og Mosken i bakgrunnen.

Kråkeboller til middag

Da vinden dreide mot syd, kastet vi loss fra Værøy og red Moskenesstrømmen nordover med tidevannet. Vi seilte mot Tind mellom Sørvågen og Å.

Så var det tid for å samle inn mat til middagen nede i fjæra. Utsikten var nå omvendt. Nå lå Værøy som sunket i magi langt ute i horisonten.

Oppskrift: Blåskjell i eplejuice og kokosmelk

Kråkeboller. Den mest populære av kråkebollene er den grønne, men det går fint å spise dem uansett farge.

Jeg plukket to kråkeboller og en håndfull tare, og tok en makrell med fiskestanga. Kråkeboller er nesten bare vann, men rognen som sitter langs sidene er gode å spise. Klipp opp kråkebollen, så kan du skrape løs rognen med skje.

Slik tilbereder du kråkeboller

Jeg lagde en deilig dressing med chilisaus, egg og olivenolje (du kan fint bruke majones også). Smaksatte godt med hickory-ekstrakt, havsalt og pepper. Kråkebollene skal helst spises rå, eller forsiktig oppvarmet. Så jeg smørstekte brødskivene fra butikken over åpen ild, og toppet med sesamfrødressing, tørket løk og fersk chili. En klype havsalt på den rå kråkebollerognen, så var forretten klar.

Oppskrift: Torsk i folie med fenikkel

Elisabeth forbereder albueskjell til steking mens jeg ordner ild. Albueskjell har kraftig kjøttog god smak. Du finner dem nesten overalt.

Til hovedrett lagde jeg en sjømat-paella på albueskjell med tang og makrell. Jeg røkte fisken separat  fylt med sesamdressing innrullet i sjøgress.

Albuetare-paella med sjøgressrøkt makrell og Tahinicreme-toast med Kråkebollerogn. Pils, gitar og episk utsikt. Livet er rett og slett bra iblant.

Til paellaen begynte jeg med å steke fersk løk og hvitløk sammen med strimlet tare i en stor panne. Da det begynte å få litt farge hadde jeg i albueskjellene i små biter og blandet så i ferdigkokt ris. Jeg valgte å krydre med curry, chili, basilikum og umami, men hvis man har tilgang på safran er dette perfekt å bruke.

Oppskrift: One Pot Wonder - Spagetti med sjømat

Hund om bord er nytt. Den klarte seg fint også i bølgene.
Mer typisk for Værøy enn lundefugl blir det ikke.
Værøy er det siste imponerende fjellmassivet i Nord-Atlanteren. Verdt et besøk av alle som har tid og vilje.
Kaptein Niklas Alexander under bommen på Noranvind.
Siste bilde med kameraet før det seilte nedover fjellsiden.
Albueskjell og sjøgress-paella over åpen ild. Merk dere hvordan fargen skifter på tangen når den stekes.