Se alle Tinas høstoppskrifter
Få inspirasjon til kjapp, sunn og billig høstmat!
Mat er frihet
Jeg har de siste to årene levd uten kjøleskap, og tørker isteden mat og legger på glass.
På båt eller fjelltur, med begrenset tilgang på ferskvann og strøm, er det utrolig lettvint med tørr mat. Man slipper å kutte og vaske grønnsaker hver gang man skal lage mat, og man får et anvendelig turmatlager man kan plukke fra som man vil.
Jeg kjøper økologisk mat som egner seg for tørking, som jeg skyller godt. Jeg tørker alt fra sopp og bær til frukt og grønnsaker, og bruker enten en enkel tørkeovn, eller min vanlige ‘hjemmeovn’ på båten.
Etter 12 måneder og 500 mil med campingvogn på veien, byttet jeg til seilbåt i Tromsø og dro sørover, til Lofoten. Etter en mørk vinter med båtreparasjoner og mange løse skruer, gjenstår mesteparten av matforberedelsene. Tørkeovnen går varm. Med en gjeng glade surfere, og et godt forråd av ulike smaker tar vi sikte på Moskenesøya for å lete etter bølger i havets villmark.
For å komme rett til det som er det beste med tørkingen, er det en fordel å begynne med noe som smaker godt og tørker fort, som eple eller kiwi, løk og gulrot.
Sett ovnen på 55 grader. Skjær eple, vårløk, potet og gulrøtter i tynne skiver, og spre utover et bakepapir. La det tørke i ovnen i 8-12 timer, med ovnsdøren på gløtt for god sirkulasjon.
Pastasauser, gryter og pureer går også fint å tørke, om man sprer det tynt utover i en form. Mager mat tørker fortere og har bedre holdbarhet, og husk at næringsinnholdet taper seg om man tørker på for høy temperatur.
En hummus uten olje er for eksempel en fin og enkel rett å begynne med. Kjør kokte, avkjølte kikerter med hvitløk, sitron, tahini og salt i en blender eller med en stavmikser og tørk røren over natten. Det smaksrike pulveret er fullt av protein, og går lynraskt å blande med vann og olje akkurat når du vil. Plutselig har du en enkel og næringsrik rett som du kan ta med deg på stranden eller fjellturen – eller hvorfor ikke til lunsjrommet på jobben?
Sanking, jakt og fiske er trivelig arbeide. For i tillegg til tørket frukt, og godt med grønnsaker og bønner, finner jeg mye mat i havet. Fiskestang, harpun og kniv er alltid om bord. Båten tar meg bort fra veiene som krysser Lofoten, og et steg nærmere både naturen og maten i jakten på friheten. Jeg er klar for neste kapittel, og den neste utfordringen. Tørrfisken fra i vinter er steinhard og klar for tur, resten er opp til meg og mannskapet.
Maten jeg spiser er fremtidens meg – så hvem vil jeg være i morgen? Jeg vil helst være fri, så jeg begynner med frihet og metter deretter sulten.
Denne sommeren tar Tina oss med til Lofoten hvor hun lager sunn, kjapp og billig sommermat. Det blir nye smaker og spennende kombinasjoner.
La dette bli sommeren du prøver noe helt nytt, enten det er en ny vri på grillmaten, spennende tilbehør til en gammel favoritt eller en dessert gjestene dine aldri har smakt før. Råvarene finner du i mer enn 630 KIWI-butikker over hele landet.
Få inspirasjon til kjapp, sunn og billig høstmat!
Niklas Alexander (26) er fra Halmstad men jobber for tiden som villmarksguide og kokk i Lofoten. Om sommeren tar han med gjester ut i kajakk eller på fjelltur og lager "vill mat" med base i Reine, mens han om vinteren er kokk på Lofoten skilodge på Kalle. Han bor på seilbåten sin, og lader for tiden opp til å seile tilbake til Mexico, der han tidligere har bodd. Å finne sin egen mat og lære seg å forvare og bruke den både enkelt og næringsrikt er en del av forberedelsene, og en naturlig vei å gå for en kokk på "frihetsreise". Niklas har tidligere jobbet som kokk på Michelin-restaurant i New York, vært dykkeinstruktør og drevet restaurant i Mexico.
Hans spesialitet er å finne lokale og rare råvarer som han leker seg med når celebre gjester kommer til Lofoten.
I sommeren skriver Niklas for oss – om mat og annerledeslivet i Lofoten.
Med KIWI PLUSS-appen kan du enkelt melde deg inn, bruke digitalt trumfkort, se og bruke din bonus, se kjøpshistorikk og lese om fordelene i KIWI.
Get app in apple appstore Get app in google play