Sunn sommerhud

Slik regner du ut hvor ofte du må smøre deg med solkrem

Bruk alltid godt med solkrem når du skal ut om sommeren. Også de dagene solen gjemmer seg bak skyene.

Det er deilig å endelig kjenne varmen fra solen på bar hud, og det er også fint å se at huden får litt farge etter en solrik dag. 

Men ikke dropp solkrem! Blek, nordisk hud kan veldig fort bli solbrent i stedet for gyllenbrun.  

Smør godt

– De fleste kan være ute i solen uten beskyttelse i 5-30 minutter uten å bli brent, men ved lengre tid risikerer du å få solskade, påpeker Annica Pettersson i NIVEA. 

Har du tenkt deg ut i sommersolen er det derfor smart å smøre huden godt med solkrem på forhånd. Det er nemlig ikke lett å forutse hvor lang tid det tar før akkurat din hud tar skade av soleksponeringen. 

– Velg en solkrem tilpasset hudtypen din. Hvis du kan være i solen i ti minutter uten å bli brent uten beskyttelse, får du solbeskyttelse med faktor 15 i 150 minutter. Du kan gange solfaktor med antall minutter huden din tåler i solen uten å bli brent for å finne ut hvor ofte du bør smøre deg, forklarer hun. 

Nivea solkrem
Fra venstre ser du NIVEA Sun Protect & Moisture som i tillegg til solbeskyttelse gir ekstra fuktighet til huden. NIVEA Sun Sensitive, som er parfymefri og spesielt tilpasset barn og sensitiv hud. Helt til høyre ser du NIVEA Sun Q10 Face SPF 30, spesielt tilpasset huden i ansiktet.

Like brun med solkrem

Du skal imidlertid ta flere ting med i beregningen når du velger solfaktor. I tillegg til hudtypen din, bør du gjøre en vurdering basert på årstiden og tid på døgnet du er ute i solen. Og husk at du ikke blir mindre brun selv om du velger en solkrem med høy beskyttelse. 

– Det tar bare litt lengre tid, og det er det faktisk flere fordeler med. Når du soler deg sakte, rekker huden din å venne seg til solen. Det er dermed mindre risiko for at du får solskader, og samtidig får du en dypere farge som varer lenger, sier Pettersson. 

Du blir for øvrig også brun dersom du tilbringer varme sommerdager i skyggen under en parasoll. 

– Omtrent halvparten av UV-strålene når huden din selv om du sitter i skyggen. Og det gjelder også UVB-strålene, som er dem som gir deg en solbrun farge, sier hun.