En uforglemmelig Sankthansfeiring lager du enkelt og rimelig.
Hva skjedde med meterhøye bål, sang, dans og hagefest til ut i de sene nattetimer? Sankthans pleide å være en festdag for venner og familie, de seneste åra har den eldgamle tradisjonen dessverre mistet litt av oppslutningen her til lands.
- Les også: Slik lager du en skikkelig hagefest!
Lær av svenskene
En skal for øvrig ikke lengre enn til våre naboer i Sverige for å se hvordan man kan markere midtsommer på skikkelig vis. Svenske Jonas Kullgren, gründer for klubbkonseptet Soundmind Sober Club i Norge, er en av de som synes nordmenn bør ta sommerfesten tilbake:
- Lag god mat, gjør det hele litt høytidelig, syng, dans og slipp hemningene løs. Det er den lengste dagen i året og det som skjer under midtsommer, blir under midtsommer. Dans som om ingen ser deg, sier han.
Og legger til:
- Det å feire St.Hans er moro, bare det å våkne opp med forventninger til en herlig dag. I Sverige samler man ofte familie og venner utenfor byen, leker, danser rundt midtsommer-stangen, arrangerer sekkeløp og andre konkurranser. Stockholm og andre storbyer er helt tomme for folk under feiringen av midtsommer.
Mat hele dagen
Hvilke ingredienser bør en skikkelig hagefest inneholde?
- Det må være blomster, langbord, lys, tepper til kvelden og masse god mat. Kanskje viktigst: Nypotet. Musikk må man også ha, i Sverige går det i Thomas Ledin, Gyllene Tider og Abba, blant annet.
Når Jonas Kullgren er vert, serverer han sild i ulike varianter, nypotet, godt brød og ost. Ifølge midtsommer-entusiasten hører også snaps og visehefter med.
- Middagen i Sverige pleier å være treretters, ofte Gazpacho til forrett, grillmat og tilbehør til hovedrett og jordbær til dessert. Man skal begynne klokken tolv på dagen og holde på til 03.00, ler han.
Oppskrift: Grillet svinefilet med basilikum og bacon