Joda, First Price er både billig og bra

Maten du kommer langt med på lavbudsjett

Det går an å leve både sunt og godt selv om lommeboken er slunken.

Nudler eller makaroni med ketsjup er velkjent mat for alle som har vært studenter. Billig og mettende, men ikke spesielt sunt i lengden.

Hvis du er bevisst på hva du putter i handlekurven slipper du å spise ensidig og dårlig selv om økonomien er stram.

Et godt alternativ

First Price er KIWIs billigste alternativ med hverdagsprodukter til faste lave priser. Så billig at det ikke kan være bra, tenker kanskje du?

- Karbonadedeig og laksefilet er noen av First Price-produktene KIWI selger mest av. Dette er rimelige og sunne produkter som er gode alternativer til mange av de andre produktene våre, sier Harald Bregner, som har ansvaret for ferskvarer, kvalitet og matsikkerhet i KIWI.

Verken kjøttdeig eller karbonadedeig fra First Price er tilsatt salt og vann, og karbonadedeigen inneholder kun 5 prosent fett.
Verken kjøttdeig eller karbonadedeig fra First Price er tilsatt salt og vann, og karbonadedeigen inneholder kun 5 prosent fett.

Han forteller at den ferske kyllingfileten er norskprodusert og usprøytet, og at laksen også er god, norsk råvare.

- Selv om prisene er lave, er mange av First Price-produktene akkurat like sunne og med samme næringsinnhold som tilsvarende produkter fra andre merker, sier Bregner.

Ta sunne og gode valg

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør sier at sunne First Price-produkter er like sunne som andre produkter.
Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør sier at sunne First Price-produkter er like sunne som andre produkter.
Ingen av First Price-produktene inneholder palmeolje, og ifølge klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør er det heller ingen grunn til å gå utenom First Price-produktene selv om man ikke lever på et stramt studentbudsjett.

- De ulike sunne First Price-produktene er akkurat like sunne som tilsvarende alternativer fra andre merker, sier hun og forklarer at næringsinnholdet i for eksempel laksefilet, egg og karbonadedeig fra First Price er likt som i tilsvarende produkter fra andre merker.

Men siden First Price har et bredt spekter av produkter, og du kan få alt fra kosemat og snacks til sunne laksefileter, er det lurt å være litt bevisst på hvilke produkter du putter i handlevognen.

- Enten du handler First Price-produkter eller andre produkter er det uansett viktig å tenke igjennom hva du handler. Velg gjerne magre kjøttprodukter på bekostning av fete alternativer, og se etter kornvarer med mye fullkorn og fiskeprodukter med høyt fiskeinnhold for å få et bra sammensatt kosthold, minner Sundfør om.  

De ulike sunne First Price-produktene er akkurat like sunne som tilsvarende alternativer fra andre merker

En ond sirkel

Matblogger Sally Jönsson er ekspert på billige middagsalternativer.

Matblogger Sally Jönsson er ekspert på billige middagsalternativer.
Matblogger Sally Jönsson er ekspert på billige middagsalternativer.
- Som student må man kunne prestere på topp hele tiden. Skal man klare å konsentrere seg gjennom forelesninger og lange eksamensperioder er det viktig å gi kroppen riktig energi, sier bloggeren, som også har skrevet kokeboken «Skippa nudlarna-snabb, billig och nyttig matlagning».

Hun tror mange studenter havner i en ond sirkel der de hopper over måltider og kompenserer med snacks og godteri for å holde seg våkne.

- Hvis man har et skikkelig kosthold vil studiene gå lettere, er hennes oppfordring. 

Alle KIWI PLUSS-kunder får alltid 15 % bonus på fersk frukt og grønt!

Lønnsomt og godt

Mange har lite erfaring med å lage mat den dagen de plutselig står på sitt eget, lille studentkjøkken. Men ifølge Jönsson er det bare å hive seg ut i det.

- Det viktigste er å begynne å lage mat! Så får man heller gjøre noen feil, men det er lov. Begynn med enkle oppskrifter og let etter inspirasjon fra nettet og på sosiale medier.

Etter hvert får de fleste litt mer tak på det, og oppdager at matlaging kan være både morsomt, godt og ikke minst lønnsomt, tror hun.

- Den største motivasjonen for en student er kanskje at det blir mye billigere å lage maten selv, enn om du kjøper eller bestiller ute.

Tips til sunn og billig mat

Her er Sally Jönssons tips til hvordan du kan leve både sunt og billig som student:

  1. Sørg for at du har de viktigste basisvarene i skapet. Dette er produkter som holder lenge og som kan brukes i mange ulike retter. For eksempel: Kikerter, bønner, linser, havregryn, bulgur, quinoa, knuste tomater, krydder.
  2. Ha alltid et variert utvalg av ferske eller frosne grønnsaker.
  3. Hvis du ikke vil lage mat hver dag kan du sette av en til to dager i uken der du lager store porsjoner og forbereder mat for resten av uken. Frys ned det du ikke skal bruke de neste to dagene! Retter som egner seg å lage i store porsjoner er gryter, supper, ovnsbakt rotfrukt, biff, kjøttboller/vegetarkjøttboller.
  4. Planlegg hva du skal spise hver dag, og gjør unna handlingen en gang i uken.
  5. Lag mat med en venn. Det er både hyggeligere og billigere!
  6. Spis mer vegetarisk. Det sparer både miljøet og lommeboken.
  7. Tenk over hva du bruker av utgifter på kaffe, mellommåltider osv. Ta heller med deg mat hjemmefra, og gjerne en termos med kaffe.