Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør er også glad i taco.Fasiten i dette tilfellet er faktisk taco. For selv om fisk er sunnest, inneholder en vanlig sushi-bit ofte ikke mer enn rundt 20 prosent fisk, og opptil 70 prosent hvit ris, ifølge klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.
– Taco kan derimot være alt fra junk food til ren helsekost. Det kommer helt an på hva du har oppi, forteller hun.
Det første du bør gjøre hvis du ønsker en taco med færre kalorier, er å bytte ut kjøttdeigen med karbonadedeig, bruke mindre ost eller velge en magrere type, og bytte ut rømmen med magrere produkter. Kesam er et alternativ, i tillegg til det stadig bredere utvalget av magre rømme-varianter i butikkene.
- For meg er det et MUST med masse hjemmelaget guacamole til taco
– Gjør en blindsmaking neste gang dere skal ha tacokveld! Jeg merker ingen forskjell på Drømmelett fra Q-Meieriene og vanlig lettrømme. Og klarer du å skille på smaken midt oppi tacoblandingen, tror jeg nesten du og smaksløkene dine har en fremtid som vinekspert, sier Sundfør spøkefullt.
Taco er jo så godt! Og nå vet du at det også kan være sunnere enn sushi.Billigere og sunnere taco
I tillegg til de overnevnte grepene, har ernæringsfysiologen flere tips til de som ønsker en sunnere tacomiddag:
Bruk enda mer grønnsaker. Det er både billigere og mer autentisk å drøye ut kjøttmengden ved å blande inn brune bønner og linser.
Lag ditt eget tacokrydder, det går fortere enn du tror, er billigere og inneholder mye mindre salt. Du øker oppskriften så du har nok til 10 tacomiddager!
Alternativt kan du nøye deg med en halv pose kjøpekrydder, og i stedet forsterke smaken ved å tilsette ekstra spisskumin og fersk koriander.
Bruk mindre ost og mer guacamole. Hjemmelaget er aller best, og inneholder mer avokado enn kjøpeversjonene. Og igjen: Det er mye billigere!
Velg fullkornslefser, eller gjør som meg: Lag heller en tacosalat, og spis nachos ved siden av.
Tacomiddagen kan også gjøres magrere ved å bruke kyllingbryst eller strimlet rent kjøtt av okse eller svin. Billigst blir det ved å kutte ut kjøtt helt, og heller lage en smakfull grønnsaksblanding med bønner.
– Det som er så fint med taco, er jo at alle kan plukke det de liker best selv. Så det at man har forskjellige preferanser trenger ikke være en begrensning når det gjelder grønnsaksutvalget på taco-bordet, legger Tine Sundfør til.
Er du ute etter å spare penger, men spise godt, har hun denne smarte grunnregelen du kan huske på:
– Jo mer grønnsaker en rett inneholder, desto billigere kan det bli.
Så bare fortsett å spise fredagstaco med god samvittighet, du.
Du kan spare penger på å lage din egen tomatsalsa.
– Du lager salsa ved å stavmikse en tomatboks og tilsette chilikrydder, løk, hvitløk og eventuelt jalapenos. Det som blir til overs, fryser du ned, er klinisk ernæringsfysiolog Mari Eskerud sitt råd.
Spiser heller maistortilla
– Jeg bruker gjerne maistortilla som er litt mindre og etter min mening smaker bedre enn vanlige hvetevarianter.
På tacoen har jeg salat, agurk, tomat, avokado, mager kesam, karbonadedeig med hjemmelaget krydder og hot salsa. Jeg bruker ikke ost, siden jeg ikke synes jeg smaker den noe særlig blant alt det andre fyllet.
Spar penger på avokado
– Å kjøpe umodne, små avokadoer og vente til de er modne er også mye billigere enn å kjøpe de spiseklare 2-pakningene, råder Mari Eskerud, som også blogger om billig og bra mat på www.marieskerud.com.
Våre beste tips til sunnere (og billigere) taco:
Bytt ut kjøttdeig med karbonadedeig, alternativ kylling eller strimlet svinekjøtt
Bruk mindre ost
Bytt ut rømmen med kesam eller et annet magrere produkt
Bruk mer grønnsaker, bønner og linser er billig og metter godt
Lag tacokrydder selv
Hjemmelaget guacamole går fort å lage, og smaker veldig godt
Velg fullkornslefser, eller spis nachos ved siden av en tacosalat
Kilde: Klinisk ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat Tine Sundfør
Bli KIWI PLUSS-kunde i dag
Som KIWI PLUSS-kunde får du alltid 15 % Trumf-bonus på all fersk frukt og grønt