MATBLOGGERENS FAVORITTER

Dette er forskjellen på fond og buljong

Buljongterninger og fond setter smak på middagen, og er basisvare på de fleste kjøkken. Men når bruker du terningene, og når er fond det beste alternativet?

Buljongterninger brukes i supper, sauser, gryter og som smaksforsterker når man koker pasta, ris eller grønnsaker. Terningen løses opp i kokende vann, oftest en terning til 5 dl vann, men sjekk anbefalingen på pakken.

Flytende fond har et mye høyere innhold av kjøttkraft og grønnsaker enn buljongterninger. Fond brukes i sauser, supper eller gryter, og kan også brukes som marinade. Det anbefales ofte 1 spiseskje fond per 5 dl vann, men den frie doseringen åpner også for at hobbykokken selv kan smake seg frem.

Fondkopper brukes både i matlaging og som smaksforsterkere. Det som skiller fondkoppene fra flytende fond, er at disse kan brukes mer direkte i matretter. For eksempel i wok, siden produktet har en konsistens som gjør at det smelter inn i retten og gir en god og intens smak.

Heier på hverdagsmaten

Siri Fossing er matblogger, og slår et slag for gode, enkle og  ujålete oppskrifter  som funker i en travel hverdag.

Selv bruker hun både buljongterninger, pulver og fond.

– Buljongterninger bruker jeg som regel som smaksforsterker etter oppskrift, mens pulver og fond er litt mer på «frihånd» når smaken på en gryte, saus eller suppe er litt blass, sier Fossing og legger til:

– Fond tenker jeg på som mer konsentrert i smaken enn vanlig buljong.

Matbloggerens buljong-favoritter og geniale «juksesaus»

Matbloggerens favoritter med buljong er «jukse-frikasseen» kyllingkvikkasse.

– Veldig enkel, rask og familievennlig mat som er svært populær, både hjemme hos oss og på bloggen, sier Fossing, og avslutter med et genialt tips for dem som ikke er så dreven på kjøkkenet.

– Hvis du synes det er vanskelig å lage vanlig brun saus, er et tips å lage brun «juksesaus» ved å varme opp creme fraiche sammen med noen dråper fond og noen dråper sukkerkulør. Vips så har du god og lekker saus til kjøttet.