Sunn mat

Slik har posesuppene fått mye mindre salt uten at du har merket det

Med målrettet arbeid har TORO jobbet med å redusere saltmengden i alle sine produkter. I storfavoritten Betasuppen er saltmengden halvert siden 1983.

Linn Anne Bjelland Brunborg.
Linn Anne Bjelland Brunborg.
Allerede i 1983 begynte TORO å jobbe med saltreduksjon i matvarene sine. Dette var lenge før både helsemyndighetene og de fleste konkurrenter hadde særlig fokus på det.

– Forgjengeren min var en pådriver for dette, og jeg mener det er et godt bevis på at det er smart å ansette fagfolk i næringsmiddelindustrien, sier leder for ernæring, forskning og ny vekst i Orkla Foods Norge, Linn Anne Bjelland Brunborg. 

Halvert saltinnhold

At betasuppen var mye saltere på denne tiden, har Bjelland Brunborg fått bevis på. Hun har nemlig smakt på suppen slik den var på 80-tallet og har sammenlignet den med den som selges i dag.

– Det var nesten som å spise saltvann, så det er ingen tvil om at det er stor forskjell, forteller hun.

Vi ville sjekke om dette stemte, så vi fikk TORO til å produsere noen poser betasuppe med den originale oppskriften fra 1983. Deretter inviterte vi seks «testpersoner» til å smake på det de trodde var en ny utgave av TORO Betasuppe. Slik reagerte de:

I 1983 hadde betasuppen et saltinnhold på 1,4 gram per 100 gram, mens det i dag er nede på 0,7 gram per 100 gram.

– Dette er vi veldig stolte av, forteller en fornøyd Linn Anne Bjelland Brunborg i Orkla Foods Norge.

En vanesak

Arbeidet har foregått målrettet siden 80-tallet. Først jobbet forskere med å løse hvordan man kunne redusere saltinnholdet uten at folk sluttet å kjøpe produktene, og de fant ut at saltforbruk hadde mye med vane å gjøre. Denne vanen kunne man endre i løpet av seks til åtte uker.

– Alternativet for oss ble å gjøre bittesmå justeringer på produktene slik at forbrukerne ikke merker noe fra gang til gang. Over tid har dette gitt en reduksjon av saltnivået på 50 prosent i for eksempel TORO Betasuppe, forklarer Bjelland Brunborg.

Hun legger til at de små justeringene er nødvendig både for å beholde kundene og for at forbrukerne ikke skal salte maten selv når de setter den på bordet.

– Gjør de det, er man jo like langt, påpeker hun.

Mindre salt med hjemmebakt brød 
Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.
Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør bekrefter at bruk av salt har mye med vane å gjøre. Men vaner kan heldigvis endres, selv om det kan være litt vanskelig å kutte saltet til å begynne med.

– Du vil nok synes at maten smaker litt lite de første dagene, men etter tre uker vil de fleste begynne å venne seg til mindre saltsmak. Smaker du da mat som er like salt som den du spiste før, vil du nok tenke at det er i salteste laget, forteller hun.

Sundfør forteller at rundt 70 prosent av saltet vi får i oss kommer fra ferdigprodukter.

– Det å lage mat selv er en god start hvis du vil redusere saltmengden. Baker du brødet selv blir det mye bedre enn kjøpebrød selv om du har litt salt i deigen, sier hun.

Prøv andre smaksforsterkere

Vet du at du bruker mye salt i og på maten, er det likevel verd å gjøre noen endringer også med hjemmelaget mat.

– Salt er en smaksforsterker, så det du må gjøre er å finne andre smaksforsterkere du kan bruke i stedet, sier Sundfør.

Prøv for eksempel å tilsette friske urter, hvitløk, chili, tørket krydder og pepper.

– Dette bidrar kun med positive helseeffekter og dermed får du dobbelt opp når du samtidig reduserer saltmengden, sier hun.

Sammenlign produktene

TORO Betasuppe er én av mange TORO-supper som har blitt saltredusert og nå ligger innenfor Helsedirektoratets saltmål, som er under 0,8 gram salt per 100 gram vare.
TORO Betasuppe er én av mange TORO-supper som har blitt saltredusert og nå ligger innenfor Helsedirektoratets saltmål, som er under 0,8 gram salt per 100 gram vare.

Noen ganger tyr vi likevel til ferdigmat, og det er helt greit. Et godt tips da er å ta bevisste valg i forhold til saltmengden i produktet. Det finnes ingen fasit på hvor mye salt som er for mye, men gjør det til en vane å sammenligne tilsvarende produkter.

– Skal du kjøpe fiskekaker, tar du en kikk på ingrediensene på flere varianter. Velg den med minst salt per 100 gram. Det er også et godt tips å se etter Nøkkelhullet. Dette er ikke bare en god veileder når det gjelder mengden sukker og mettet fett, men også salt, sier Sundfør.

Det høres kanskje ut som handleturen kan bli lang hvis du skal gjøre dette med alt du kjøper, men etter hvert vil du vite hva som inneholder minst salt og slipper å sjekke etikettene.

– Forsøk også å tenke litt nytt. Hvis du pleier å spise to skiver kjøpebrød med ost og salami på, kan du jo velge havregrøt med en liten klype salt i innimellom. Da får du i deg mye mindre salt. Og hva med å spise salat til lunsj i stedet for brød? Da får du ikke i deg salt i det hele tatt, sier hun.

Langsiktighet var nøkkelen

Både Linn Anne Bjelland Brunborg i Orkla og klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør mener Saltpartnerskapet mellom næringsmiddelbransjen, helsemyndighetene, forskning og serveringsbransjen er positivt og viktig. Her jobber alle mot et felles mål. 

– Får vi ned saltnivået på alle hold, vil jo tilvenningen går raskere og bedre, sier Bjelland Brunborg, og legger til at det er vanskeligere med godt etablerte matvarer som TORO Betasuppe enn helt nye produkter.

– I nye produkter kan vi finne andre smaksfremmere, mens kundene vet hvilken smak de forventer når de lager en gryte med betasuppe. I dette produktet har vi redusert saltnivået uten å erstatte med andre ingredienser, men vil nok ikke kunne senke nivået ytterligere uten at suppen mister sin identitet og fylde. Nivået ligger imidlertid nå under saltmålet i Saltpartnerskapet, som er 0,8 gram per 100 gram, sier hun.

faktaboks saltinnhold supper

Trenger gode valg

Sundfør mener det er viktig at vi forbrukere får god tilgang på gode valg i butikkene.

– Saltkutt er nok ikke det som appellerer mest til folk flest, så her trenger vi litt drahjelp. Det å kutte fett er for eksempel mer spennende fordi det har flere goder, slik som redusert vekt dersom man trenger det. For mange er det nok lettere å gjøre gode valg med tanke på salt når de først har fått høyt blodtrykk, påpeker hun.