Sunnere taco-fredag med KIWI

Visste du at taco kan være sunnere enn sushi?

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør velger heller taco foran sushi på fredagskvelden.

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.For selv om fisk i seg selv er sunnest, inneholder en vanlig sushi-bit ofte ikke mer enn rundt 20 prosent fisk, og opptil 70 prosent hvit ris, ifølge klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

– Taco kan derimot være alt fra junk food til ren helsekost. Det kommer helt an på hva du har oppi, forteller hun.

Mer taco, mindre kalorier?

Det første du bør gjøre hvis du ønsker en taco med færre kalorier, er å bytte ut kjøttdeigen med karbonadedeig, bruke mindre ost eller velge en magrere type, og bytte ut rømmen med magrere produkter. Kesam er et alternativ, i tillegg til det stadig bredere utvalget av magre rømme-varianter i butikkene.

–  Gjør en blindsmaking neste gang dere skal ha tacokveld! Jeg merker ingen forskjell på Drømmelett fra Q-Meieriene og vanlig lettrømme. Og klarer du å skille på smaken midt oppi tacoblandingen, tror jeg nesten du og smaksløkene dine har en fremtid som vinekspert, sier Sundfør spøkefullt.

Ernæringsfysiologens tips til en sunnere tacomiddag:

  • Bruk enda mer grønnsaker. Det er både billigere og mer autentisk å drøye ut kjøttmengden ved å blande inn brune bønner og linser.
  • Lag ditt eget tacokrydder, det går fortere enn du tror, er billigere og inneholder mye mindre salt. Du øker oppskriften så du har nok til 10 tacomiddager!
  • Alternativt kan du nøye deg med en halv pose kjøpekrydder, og i stedet forsterke smaken ved å tilsette ekstra spisskumen og fersk koriander.
  • Bruk mindre ost og mer guacamole. Hjemmelaget er aller best, og inneholder mer avokado enn kjøpeversjonene. Og igjen: Det er mye billigere!
  • Velg fullkornslefser, eller gjør som Tine: Lag heller en tacosalat, og spis nachos ved siden av.
  • Tacomiddagen kan også gjøres magrere ved å bruke kyllingbryst eller strimlet rent kjøtt av okse eller svin. Billigst blir det ved å kutte ut kjøtt helt, og heller lage en smakfull grønnsaksblanding med bønner.