Hjelp, vi vil bli sunnere!

Klarer Line & Torben å endre familiens kosthold på åtte uker?

Torben liker ikke fisk, mens Line Victoria spiser 0 av 5 om dagen. Kan småbarnsfamilien Husby-Sørensen lære seg å spise sunnere på bare 8 uker?

EPISODE 1: Line og Torben får beregnet sin fysiologiske alder

- Jeg unngår fisk når jeg kan. Jeg føler meg ganske overkjørt de gangene Line setter fisk på bordet, og ironisk nok ble det servert fisk i mitt eget bryllup, forteller Torben Husby-Sørensen (39).

De gangene han steker fisk til datteren Maren (3), lager han noe annet til seg selv.

- Torben har vært negativ til fisk og skalldyr gjennom hele ekteskapet vårt. Men når han er på jobb, spiser Maren og jeg masse sushi og krabbe! Han er jo mer kresen enn en 3-åring, sukker Line Victoria Husby-Sørensen (36).

Småbarnsmoren og den tidligere programlederen fra Stathelle i Telemark har de siste årene delt hvordan hverdagen som mamma og en helt vanlig småbarnsfamilie egentlig ser ut, med en stor andel selvironi, skråblikk og humor. Det har gjort henne til en av landets mest populære bloggere.    

Maren (3) liker fisk, men det gjør ikke Torben (39). Kan vi hjelpe familien med å få et sunnere kosthold på 8 uker? (Foto: Supporterfrue.blogg.no)
Maren (3) liker fisk, men det gjør ikke Torben (39). Kan vi hjelpe familien med å få et sunnere kosthold på 8 uker? (Foto: Supporterfrue.blogg.no)

Oppdrag: Få et sunnere kosthold

Da paret var nybakte foreldre, utfordret KIWI dem til å arrangere jul hjemme for første gang – med alle de prøvelser det måtte medføre.

Denne gangen handler det om en ny start: Kan en helt vanlig, travel småbarnsfamilie klare å endre sitt kosthold og spise sunnere i hverdagen? Hvilke endringer kan de i så fall merke på kroppen i løpet av bare åtte uker?  

For å finne ut av dette, starter vi med den harde og brutale sannheten: I første episode må Line og Torben testes for å finne sin fysiske alder. Resultatene avslører at de har en liten vei å gå.

- Jeg ble litt sjokkert over at min fysiske alder var så forskjellig fra min faktiske, innrømmer Torben.

Se hele episoden i videoen litt lenger opp.

Både Line og Torben får seg en overraskelse når klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør skal teste deres fysiske alder.
Både Line og Torben får seg en overraskelse når klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør skal teste deres fysiske alder.

 

EPISODE 2: Hvem kan egentlig mest av Line & Torben?

Kan småbarnsfamilien Husby-Sørensen lære seg å spise sunnere på bare 8 uker? Først må det en quiz til for å se hvor godt de kjenner til kostholdsrådene.

I første episode testet vi Line Victoria og Torbens fysiske alder, mens i episode to er det den mentale biten som må til pers. For hvor godt kjenner de egentlig til Helsedirektoratets kostholdsråd?

- Jeg bomma jo på de tingene jeg trodde jeg hadde stålkontroll på, innrømmer Torben.

Når det kom til hva som egentlig er sunt og ikke sunt, må begge erkjenne at de ble overrasket over at de ikke hadde helt kontroll.

Hvordan quizen gikk – og hvem av dem som egentlig trener minst og spiser mest godteri – ser du i videoen over.

Line & Torbens beste tips så langt

I forrige episode ga klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør småbarnsfamilien en rekke tips. Både Line og Torben er unisont enige om at det aller beste tipset de tar med seg videre fra uke 1, er å ta seg en neve med nøtter og tørket frukt når de kjenner på suget etter snacks i hverdagen.

- Jeg har også både epler og bananer i vesken min nå, og det er virkelig en redning når jeg er på farten, sier Line Victoria.  

Torben har også disket opp på kjøkkenet med en svært så vellykket vegetarlasagne, som ble servert både til middag og lunsj flere dager på rad.

- Han blir vanligvis redd når han ser en oppskrift med krydder og grønnsaker han ikke kjenner til, men det smakte veldig godt, avslører Line.

Her finner du en oppskrift på vegetarlasagne hvis du selv ønsker å prøve noe nytt til middag denne uken.

EPISODE 3: Line & Torben blir utfordret av Olympisk mester Christer Rødseth

De vil gjerne spise mer fisk, men vet ikke hvordan de skal lage det. Vi sendte Torben og Line Victoria Husby-Sørensen inn på kjøkkenet med Olympisk mester kokke-Christer og satte på stoppeklokka!

I første episode testet vi Line Victoria og Torbens fysiske alder, mens i episode to var det både kunnskap og konkurranseinstinkt som ble satt på prøve. Denne uken skal Christer Rødseth, KIWI-kokk, Olympisk mester og landslagskaptein på kokkelandslaget, gi paret en rask innføring i hvordan de enkelt lager fisk til middag.

Utfordringen er som følger: Gjenskap Christers laksepasta på 10 minutter! (se oppskrift her)

- Jeg var kjempenervøs! Når du får en olympisk mester på kjøkkenet, strammer du deg opp og lytter mer enn når Line står hjemme og belærer meg om innholdet i kjøleskapet, forteller Torben.

Hvordan føler dere at det gikk?

- Line og jeg er dårlige på samarbeid, det gjelder også her. Når Line stresser blir jeg også stressa, og setter fingrene mine i fare...

Hvordan Line & Torben klarer seg, kan du se i videoen over.

Line og Torbens beste tips denne uken

Fra sjelden å spise fisk til middag, har familien nå virkelig gått inn for å finne nye favoritter.

- Denne uken har vi spist lettsaltet torsk! Det var fantastisk godt, og vi gjorde skikkelig forarbeid på hvor lenge den skulle trekke (og ikke koke, som jeg alltid har trodd at den skal), forteller Line.

Sammen med torsken serverte Line hjemmelaget ertepuré, som ble så god at hun mer enn gjerne deler oppskriften:

Line Victorias oppskrift på ertepuré:

Hjemmelaget ertepuré (Foto: BAMA)
Hjemmelaget ertepuré (Foto: BAMA)

  1. Gi to pakker frosne erter et raskt oppkok på 30 sekunder så de ikke er frosne lenger
  2. Ha i litt lettmelk for å tynne den ut litt, samt en liten klatt smør hvis du ønsker det
  3. Kjøres til puré i blender eller med stavmikser, smakes til med salt og pepper
  4. Varm den opp i kjele rett før servering

- Line har også slått på stortromma og laget grovbrød med hjemmelaget rekesalat! Det var utrolig godt. Er reker sunt, forresten? Spør Torben.

(SVAR: Ja, reker er sunt så lenge du velger ferske/kokte reker i stedet for reker i lake, som ofte inneholder mye salt.)

Her er oppskriften på Line Victorias rekesalat:

En rekesalat smaker godt både på grovbrød og i en avokadosalat.
En rekesalat smaker godt både på grovbrød og i en avokadosalat.

Bland 1,5 dl Lettrømme med 200 gram reker, en halv finkuttet rød løk og en liten bunt med dill. Voila!

EPISODE 4: Hvor mange fiskeretter kjenner Line & Torben til?

Hvordan går det når Line & Torben blir utfordret til å lage tre nye fiskeretter på egenhånd?

I episode tre fikk Line Victoria og Torben en rask innføring i hvordan de enkelt kan lage fisk til middag av selveste Christer Rødseth, KIWI-kokk, Olympisk mester og landslagskaptein på kokkelandslaget. Denne uken blir paret utfordret til å lage tre nye fiksemiddager på egenhånd.

- Det blir lett da, sier Torben og mener at de har blitt flinke til å samarbeide på kjøkkenet. Line Victoria på den andre siden forteller at hun bare kommer på fiskeretter hun har laget tidligere.

- Jeg kan vel ikke lage fiskesuppen min, og servere den i tre dager, spør Line Victoria.

Hvordan Line & Torben klarer å samarbeide, kan du se i videoen over.

Hvordan går egentlig samarbeidet på kjøkkenet?

- Vi begynner å finne formen nå, faktisk. Vi har sett at det blir mye søl av for mange kokker, og i utgangspunktet er fordelingen nå slik at jeg lager mat med bistand fra assistenten - og assistenten er ansvarlig for opprydning i etterkant. Rollene snur når det er Torben som tar ansvar for maten, sier Line Victoria.

Line & Torben har også blitt flinkere til å prøve nye oppskrifter.

- Vi finner nye oppskrifter og følger de slavisk. Vi ser til og med på YouTube-videoer! I tillegg har vi fått utrolig mye inspirasjon fra fiskeheftet til KIWI. Vi har laget minst halvparten av oppskriftene allerede, og restemiddagene til Christer, bakerst i heftet, er helt geniale!

Her finner du oppskriften på ceviche med avokado, hvis du selv ønsker å prøve noe nytt til middag denne uken.

EPISODE 5 - Klarer Line og Torben å finne tilbake til gode, sunne rutiner?

Ryktet skal ha det til at Line Victoria og Torben har skeiet ut siden vi så de sist. Hvordan går det når de nå skal finne tilbake til deres sunne livsstil? 

Da Norge stengte 12. mars, opplevde de fleste familier at de gode rutinene forsvant, grønnsakene ble færre og kosestundene flere...

Da Torben den samme uken ble sendt rett hjem i bobilkarantene på gårsplassen på grunn av en Liverpool-tur, fikk Line fikk totalansvaret for kostholdet hans i to uker siden han selv ikke fikk gå på butikken. Ble det fisk og grønnsaker til lunsj og middag hver dag? Hvordan det har gått med Line og Torben etter sju uker med koronaliv får du endelig vite her.

Lurer du på hvilken fiskesuppe Line og Torben har lagt sin elsk på? Her finner du oppskriften!

EPISODE 6: Sannhetens time! Er Line eller Torben den sunneste kjæresten?

Tre måneder har gått siden vi først testet Line og Torbens fysiologiske alder. I mellomtiden har de begge vært flinke til å spise mye mer fisk og grønnsaker enn tidligere, uten at de har fokusert på nei-mat eller fulgt en spesiell diett.

Som for de fleste av oss, merket også disse småbarnsforeldrene at det ble utfordrende å opprettholde gode rutiner og sunt kosthold da verden ble snudd på hodet i midten av mars, men etter noen ukers unntakstilstand kom de seg på rett kjøl igjen og er nå klare for å få den endelige dommen fra klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør:

Har Line Victoria (37 år) klart å redusere sin fysiologiske alder fra 55 år, ved å spise mer fisk og grønt? Og hva med Torben (40 år), som ved siste sjekk hadde kroppen til en 47-åring?

Svaret får du i den siste episoden av Hjelp, vi vil bli sunnere.

Dette har skjedd i de tidligere episodene:

I første episode testet vi Line Victoria og Torbens fysiske alder, mens i episode to var det både kunnskap og konkurranseinstinkt som ble satt på prøve. I episode tre skulle Christer Rødseth, KIWI-kokk, olympisk mester og landslagskaptein på kokkelandslaget, gi paret en rask innføring i hvordan de enkelt lager fisk til middag, mens episode fire ble utfordrende da de skulle lage tre fiskemiddager i uken helt på egenhånd. I episode fem måtte vi til Stathelle for å riste liv i småbarnsfamilien etter et lite koronaopphold.