Kom deg ut-dagen 4. februar

Bli med på Kom deg ut-dagen 18. januar!

Nå er det endelig klart for den store Kom deg ut-dagen igjen. Ta med deg familie og venner, og bli med ut på tur du også!

Lørdag 18. januar er det duket for den årlige Kom deg ut-dagen i regi av Den Norske Turistforening (DNT), med arrangementer over hele landet. På Kom deg ut-dagen i år vil DNT, som en del av Friluftslivets år 2025, være med på "Hele Norge båler". Dermed vil det bli enda mer som skjer rundt om i hele landet enn vanlig! Friluftslivets år er et bredt samarbeid mellom Norsk Friluftsliv, DNT og de andre medlemsorganisasjonene i Norsk Friluftsliv.

DNT-kom-deg-ut-dagen.jpg
Kom deg ut den 18.januar og tenn et bål med venner og familie. Foto: Linn Holstad Hines

Målet er å inspirere alle til å komme seg ut for å oppleve en fin og sosial dag i vinterværet, samt bli kjent med tilbudene som finnes i Barnas Turlag landet rundt. DNT håper at enda flere skal få oppleve gleden over å være ute, møte andre barnefamilier og være med på mange morsomme aktiviteter.

Hvis du ikke bor i nærheten av noen av stedene der Kom deg ut-dagen arrangeres, er det likevel ingenting i veien for å ta med seg familien, kjæresten eller hunden ut på tur på egen hånd.

Vil ha flere ut på tur

Gjennom en samarbeidsavtale mellom NorgesGruppen og DNT, har KIWI siden 2016 bidratt til at flere nordmenn kommer seg ut på tur. Kom deg ut-dagen er Norges nasjonale turdag, og arrangeres hvert år i på vinteren og høsten. 

Bål er godt for sjela

Å tenne bål på tur er ofte et høydepunkt for oss som er glade i friluftsliv, enten man er på tur alene, eller med venner og familie. Bålet kan lindre stress og jag, og om det deles med andre kan det gi en følelse av fellesskap som er vanskelig å oppnå på andre måter.

Pinnebrod_foto Sindre Thoresen Lønnes DNT_08.jpg

Hele Norge båler kickstarter Friluftslivets år 2025. Foto: Linn Holstad Hines

Slik bygger du et bål

Det mest egnede bålet om vinteren er «pagodebålet».

  1. Tråkk først til et område der du vil plassere bålet.
  2. Legg de to av de største kubbene ved siden av hverandre med omtrent 20-30 centimeters avstand
  3. Legg to nye kubber på tvers av disse slik at det blir et lite rom i sentrum av konstruksjonen. Her legger bjørkenever, kvister eller annet opptenningsmateriale, gjerne i pyramideform.
  4. Når du har fått fyr på opptenningsveden, mates bålet med flere tørre kvister eller vedfliser før du bygger på bålet med flere lag med vedkubber på tvers av dem som allerede er lagt på.

Dette gir et kraftig og solid bål som brenner lenge uten at du trenger å sanke ny ved for ofte. Legg eventuelt fuktig ved nederst i konstruksjonen slik at den etterhvert vil tørke nok til å brenne. Bålet vil sannsynligvis synke ned i snøen etter en stund, da er det lurt å lage en renne inn mot bålgropen for å få tilført luft. Denne båltypen fungerer godt til matlaging i stekepanne eller større gryter.

Kilde: DNT

Lage_bal_foto_MariusDalsegDNT_10.jpg
Å sette opp bålet riktig er viktig for å få ordentlig fyr som holder bålet gående. Foto: Linn Holstad Hines

Kjapp og billig turmat på bål

Å være ute på tur betyr ikke at man ikke kan få i seg et godt, sunt og velsmakende måltid. Bålmat er ikke begrenset til kun pølser og marshmallows. Det er faktisk et bredt utvalg av sunne og deilige retter du kan lage over flammene. Her er fem tips til mat du kan lage på bål.

I år sponser blant annet KIWI med populære grillpinner til alle som deltar på arrangementene.

Hvis du ikke bor i nærheten av noen av stedene der Kom deg ut-dagen arrangeres, er det likevel ingenting i veien for å ta med seg familien, kjæresten eller hunden ut på tur på egen hånd.

laks-pa-bal.png

Laks i folie er en sunn og god middag på tur, som er kjempelett å forberede og tilberede. 

En liten “sweet treat” på tur

Sjokolade bør selvsagt ikke erstatte vanlig, næringsrik mat på tur, men å dele en iskald knekk Kvikk Lunsj ved turens mål, er nok et kjent og kjært barndomsminne mange gjerne deler videre. Lurer du på hvordan Kvikk Lunsj ble hele Norges tursjokolade? Det kan du lese mer om her. 

Kvikk lunsj og appelsin med termos og sekk
Kvikk Lunsj har samarbeidet med DNT siden 1960-tallet. Det hele startet med at fjellvettreglene ble trykket på baksiden av emballasjen, mens det i senere tid har blitt fulgt opp med annen nyttig turinformasjon.

Vil du heller ha sjokoladen i flytende og varmende form, er kakao et fint alternativ. Du lager enkelt en litt lettere kakao ved å bruke lettmelk 0,5 prosent i stedet for helmelk. Mange har også med seg en appelsin eller to i sekken, og det er ingen hemmelighet at appelsin og sjokolade er en god kombinasjon.

Tips: Neste gang du skal drikke kakao kan du prøve å dryppe noen dråper appelsinsaft rett i koppen. Det smaker kjempegodt!

Kakao med appelsin
Prøv kakao på lettmelk, med en skvis appelsin!