Perfekt nistepakke

Næringsrik nistepakke til turen

Foto: Camilla Andersen

Her finner du ekspertenes tips til hvordan du holder både humøret og energien oppe på tur.

Brødskiver og appelsiner er gode å ha med seg ut, men nistepakken kan lett gjøres enda mer spennende med noen enkle triks.

Om du skal på en kort søndagstur eller legger ut på flere timer over fjellet, er det smart å tenke både på hva som smaker godt og hva du bør ha med deg for å unngå å gå tom for energi.

Les også: Tur til folket

Det holder ikke med bare sjokolade

Når solen skinner, kan det være fristende å komme seg ut så raskt som mulig. Men det er alltid lurt å ta seg tid til å pakke litt skikkelig mat for turen.

Selv når planen er en effektiv treningsøkt uten pauser, er det lurt å ha med noe å drikke og litt å tygge på. Det er en ubehagelig opplevelse å gå tom halvveis på turen.

– Litt Kvikk Lunsj skader ikke, men du bør ikke velge sjokolade istedenfor annen mat på tur, for da er det lett å gå tom for energi, sier Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat ved Oslo Universitetssykehus, Ullevål.

Fyll på med riktig energi

Når du er ute på tur, og særlig hvis du planlegger en langtur, er det viktig å ha med en god matpakke med en god porsjon karbohydrater for å holde blodsukkeret stabilt over tid.

– Matpakke med grovt brød eller grove rundstykker og proteinrikt pålegg som fiskepålegg, egg, ost og kjøttpålegg er bra bensin for muskulaturen. Ved lavere intensitet fungerer også fett i større grad som energikilde, sier Sundfør.

Hvis du skal gå en kort tur med barna, så har du kanskje ikke behov for så mye påfyll selv. Men husk at turen kan kjennes betydelig mer krevende for barn, og at det alltid er stas med en pause.

Husk å ta med små oppkvikkere

På lengre turer kan det være lurt å putte en pose med nøtter og rosiner eller annen tørket frukt i en lett tilgjengelig jakkelomme. Slik kan du gi deg selv og de du går sammen med en liten oppkvikker når det begynner å kjennes tungt i oppoverbakkene.

Det er også lurt å drikke rikelig, spesielt hvis du blir varm og svetter mer enn vanlig. Varm kakao, kaffe og te smaker godt på tur, men ta alltid med vann i tillegg. Det er viktig for å erstatte væsketapet.

Appelsin i sekken sier seg selv

Det er ikke uten grunn at appelsinen er en av de mest trofaste følgesvennene når vi nordmenn legger ut på tur.

Få frukter kan konkurrere med den midtvinters når det gjelder friskhet og saftighet. Den er rik på C-vitaminer, og er utrolig enkel å slenge i sekken. Syns du den er klissete å skrelle, finnes det et enkelt triks:

– Mitt beste tips er å skrelle appelsinen på forhånd og pakke den inn i plastfolie. Da blir den mye enklere å spise, og du unngår appelsinskrell i naturen, sier Tine Sundfør.

Billigere frukt med KIWI PLUSS

Hele året gjennom er det god frukt å finne i butikkene. Med det nye fordelsprogrammet KIWI PLUSS får man dessuten 7,5 prosent bonus på all frukt og grønt! Det er ingen grunn til ikke å følge de vanlige tipsene om fem om dagen – også på tur.

Mange alternativer til brødskiver

Hvis du ønsker et alternativ til den tradisjonelle nistepakken, er en matboks med pastasalat et glimrende alternativ.

– Bruk matbokser med flere rom, og fyll på med middagsrester. Her er det bare fantasien som setter grenser, sier Ingvild Lundberg Bakke, kommunikasjonsrådgiver i Den Norske Turistforening.

– Kjøttboller og litt grønnsaker, en mettende pastasalat, skinkeskiver og potetsalat er alle gode alternativer. Et annet godt triks er å fylle en termos med suppe, sier hun.

Laks er et sunt og godt alternativ til pølse på bålet

Har du god tid, er det deilig å ta en lengre pust i bakken og rigge seg til for en velfortjent matpause. Det er ingenting som er så hyggelig som å tenne et lite bål av ved du tar med deg i ryggsekken. (Det er i tidsrommet 15. april til 15. september forbudt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark.)

I stedet for grillpølse, prøv lakseskiver med pesto eller crème fraîche som du serverer i tortillawraps. Ta med litt aluminiumsfolie som du smører med olje, så kan du enkelt grille laksen på bålet uten at den verken brennes eller setter seg fast.

Grove brødskiver med ost og skinke smaker også ekstra godt etter en omgang over bålflammene.

Populær turmat hos barna

Les her: Bananpannekaker

Les her: Grove vafler