Vinterferie med barna:

Fem tips til en hyggeligere bilreise

Foto: iStock

Det er vinterferie, og mange barnefamilier skal kjøre langt. Hva bør vi spise for å ha det bra i bilen?

Tine Sundfør gir tips om nistemat til bilturen.
Tine Sundfør gir tips om nistemat til bilturen.
- Det er lett å falle for fristelsen til å gi ungene i baksetet en pakke kjeks eller en sjokolade, men vi bør unngå for mye av maten som gir oss disse blodsukkertoppene, råder ernæringfysiolog Tine Sundfør ved Synergi Helse.

En lang biltur byr på utfordringer for tålmodigheten til alle som sitter i bilen. Både for rastløse små føtter og for foreldre som må tåle både bilturen og utålmodige barn. Her er Tine Sundførs fem tips til nistemat som gir et godt utgangspunkt for en trivelig reise:

  • Planlegg bilturen og måltidene

- Lag en spennende nistekurv med god mat hjemmefra. Grove pizzasnurrer, grove vafler og havreboller er minst like godt og et mye sunnere alternativ til mye av det man får kjøpt langs veien.

Oppskrift: Slik lager du en spennende og fristende matpakke

  • Oppskåret frukt trumfer bolle

- Når man kjøper ting langs veien går det gjerne i bolle, bolle, bolle eller pølse, pølse, pølse. Dessuten er det dyrt for hele familien å spise på bensinstasjoner og gatekjøkken. Kutt opp frukt og ha det med i bilen. Barn spiser mer frukt når den er kuttet opp.

  • Spis mat som gir overskudd

- Det er de grove karbohydratene som er viktige. Spis gjerne et grovt rundstykke med avokado, skinke eller friske tomater. Da får du mye fiber og protein samt litt sunt fett som gir stabilt blodsukker. Det er viktig at også sjåføren klarer å holde konsentrasjonen oppe hele veien.

Oppskrift: Knekkebrød eller grovbrød med avokadosmør

  • Forsiktig med kaffen

- Litt kaffe kan friske opp, men drikker vi for mye blir vi gjerne litt skjelvne og urolige, advarer Sundfør om.

  •  Dette hjelper ikke mot kvalme

- Bilsyke er en individuell ting. Noen barn blir dårlige, andre ikke, men det hjelper ikke å gi dem en 200 grams sjokolade.

Oppskrift: Prøv i stedet barnas sunne kokosboller

Handle på veien

Selv om det er en fordel å ta med seg nistemat hjemmefra, trenger du ikke handle all mat for hele ferieturen på forhånd. Mange av KIWIs fjellbutikker har nemlig like godt utvalg som butikkene i byen, og flere har utvidede åpningstider.

Les mer: Gjør storhandelen på fjellet

 Lurer du på om det ligger en KIWI-butikk i nærheten av der du oppholder deg? Søk blant alle våre butikker og åpningstider her.