Sunn og billig sommerferie

Derfor bør du komme deg til fjells i sommer

Foto: Foto: Sindre Thoresen Lønnes / Den Norske Turistforening

Har du ennå ikke planlagt årets sommerferie? Sammen med Den Norske Turistforening ønsker vi vise deg hvordan sommerens vakreste eventyr kan bli både sunt og billig!

Generalsekretær i DNT, Nils Øveraas. (Foto: Sindre Thoresen Lønnes/DNT)
Generalsekretær i DNT, Nils Øveraas. (Foto: Sindre Thoresen Lønnes/DNT)

- I snart 150 år har Den Norske Turistforening jobbet for at flere skal kunne oppleve noen av verdens fineste naturopplevelser som turist med DNT i eget land. Og det finnes en naturopplevelse og en tur som passer for alle, lover generalsekretær Nils Øveraas i DNT.

Å dra på fjelltur er mer trendy enn noensinne, kan Dagbladet melde. Samtidig kan turistforeningen skilte med et rekordhøyt antall medlemmer, hele 270.000.

Hent katalog hos KIWI

Nå håper Øveraas at samarbeidet med KIWI skal gjøre det enda lettere for flere av oss å oppleve Norge. DNTs store turkatalog med oversikt over sommerens flotteste turer har vært tilgjengelig i KIWIs 638 butikker fra tirsdag 8. mars - helt gratis.

 Er det tomt i din lokale butikk kan du også laste ned turkatalogen her.

- Det er første gang vi lager en slik stor nasjonal turkatalog. Lokale foreninger over hele landet har nominert sine favoritt-turer, så har en jury landet det endelige utvalget på 52 forskjellige turperler, forteller DNTs generalsekretær. 

I DNTs turkatalog finnes det en tur som passer for alle, enten man har med seg småbarn, besteforeldre eller eventyrere.
I DNTs turkatalog finnes det en tur som passer for alle, enten man har med seg småbarn, besteforeldre eller eventyrere.

Slik gjør du nistematen sunnere

 Ferie ved kysten, i skogen og på fjellet er miljøvennlig og kortreist. Aktive ferier – og særlig i naturen – er også både sunt og helsebringende for kropp og sjel.

For mange av oss kan dørstokkmila ofte bli litt lang, og vi kan trenge noe mer enn en metaforisk gulrot for å lokke oss ut på tur. Derfor blir turmaten ofte en stor motivasjonsfaktor både for små og store.

Hva med å lage grove vafler eller fullkornspannekaker kvelden før dere skal ut på tur, og smøre med godt pålegg samme morgen?

Det er også mye god mat i restemat – hva med å fylle en boks med gårsdagens pastamiddag, og friske opp med en grønn salat? 

Hva med gulroten?

Som dessert smaker det alltid godt med ferdig oppskåret frukt, for eksempel eple eller appelsin. Er det bålsesong vil barna juble om du overrasker dem med en banan som dere griller over bålet. Skjær et snitt i bananene på langs og putt et par biter med mørk sjokolade inni før dere pakker de inn i aluminiumsfolie.

­- Litt Kvikk Lunsj skader ikke, men du bør ikke velge sjokolade i stedet for annen mat på tur, for da er det lett å gå tom for energi, påpeker Sundfør.

 Tørket frukt og nøtter er imidlertid både energirikt og godt, og du får kjøpt flere forskjellige typer energi-/nøttebar i din lokale KIWI-butikk.  Har du tid og mulighet kan du også lage dette selv, prøv vår oppskrift på frøbar her.

I DNTs turkatalog vil du også finne oppskrift på bananpannekaker og grove vafler - i tillegg til turtips tilpasset både unge og gamle, familier og single, ferske fjellturister og erfarne fjellgeiter. 

Så hva venter du på? God tur!