Slik blir teltturen et høydepunkt

Lag en drømmesommer for barna

Foto: Scandinav/NTB Scanpix

Du trenger ikke reise langt for å få en opplevelse utenom det vanlige.

–Legg deg ved et vann med enkel tilgang til ved og brensel. Slå leir hvor det er flatt, og hvor du får morgensol. Mer skal ikke til, sier Espen Thunshelle Ringstad, som driver bloggen helst-ute.com.

33-åringen fra Sarpsborg tar ofte med seg kjæresten og tvillingjentene han er «bonuspappa» til på ekspedisjon. I fjor talte de 60-70 turer på fjellet, ved sjøen og i skogen.

Den beste tiden for telttur

Å være ute er nærmest blitt et behov for familien. I naturen, langt unna trafikkstøy, klarer de å koble av. Barna blir selvstendige og føler mestring. Dessuten er det viktig å oppleve naturens egenverdi, forteller Ringstad.

Og tiden vi nå går i møtet, er kanskje den fineste for slikt.

–Frem til nå har det vært for vått og kaldt, men nå begynner det å bli bra. Naturen våkner til liv, og det er fortsatt lite insekter, sier han.

Lag mat på forhånd

Familien har ofte ferdiglaget middag før de reiser ut. Gryteretter eller taco de kan varme opp over bålet eller primusen. Pannekakerøre på flaske er også en vinner, det samme er en ferdiglaget risgrynsgrøt i snarkoktpose som frokost.

–Vi fisker også, men det blir som regel småfisk. Det er godt med en abbor på grillen om kvelden, sier han.

Tine Sundfør tar ofte med familien på skogstur.
Tine Sundfør tar ofte med familien på skogstur.

Ikke glem vaniljesaus!

Ernæringsfysiolog Tine Sundfør tar ofte med familien på skogstur. Som regel er det dagsturer, og da spiser de vanligvis matpakke med påsmurte hjemmelagde rundstykker.

–Skal man overnatte er gryteretter eller suppe på termos enkelt og godt til middag. Har man med primus anbefaler jeg å koke havregrøt til frokost.

Ellers satser familien på god, gammeldags matauk, for marka er et kulinarisk skattkammer. Om høsten plukker de sopp, og om sommeren er marka full av deilige bær.

–Et godt tips er å ta med en liten kartong vaniljesaus, og da synes barna det er ekstra stas å plukke bær som kan spises der og da, sier hun.

Relevante lenker