Spis billig og bra på tur

Turmaten som koster lite, men smaker godt

Foto: Johner/NTB Scanpix

I Norge er vi heldige som kan få fantastiske naturopplevelser like utenfor døren. I tillegg er det helt gratis! Med litt planlegging trenger heller ikke turmaten å koste stort.

Maten vi har med oss på tur trenger ikke være så avansert. For når vi er ute og i aktivitet er det utrolig hvor godt maten smaker, nesten uansett!

- Skal du på dagstur fungerer det veldig godt med en matpakke med grovt brød eller grove rundstykker, og proteinrikt pålegg som fiskepålegg, egg, ost eller kjøttpålegg, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør. Dette er mat som metter og gir energi til veien videre.

For de som ønsker å ha med noe annet enn de vanlige brødskivene anbefaler hun pizzasnurrer, innbakte pølser med litt grovt mel i deigen, eller grove vafler du har stekt på forhånd hjemme.

Pannekaker på primus

Hvis du synes det er hyggelig å fyre opp primusen når du er på tur, har Sundfør følgende råd:

- Ta med en termos med pannekakerøre som du steker på primusen. Ha litt grovt mel i røren så pannekakene metter og gir litt ekstra «hold».

Vafler trenger ikke bare være dessert! Lag vafler med gulrot og grovt mel, så kan du spise det som brød.
Vafler trenger ikke bare være dessert! Lag vafler med gulrot og grovt mel, så kan du spise det som brød.

Eggerøre eller en omelett kan være smakfulle alternativer, mens suppeposer i alle varianter også er billig og god turmat.  Lager du tomatsuppe kan det være lurt å koke noen egg før du går hjemmefra, så du kan ha dette i suppen. Grovt brød ved siden av smaker godt og gir litt mer å gå på.

Havregryn og Polarbrød

Skal du være borte i flere dager er det viktig at du tar med mat som ikke må lagres kjølig, og som holder godt.

- Brød blir fort tørt, men Polarbrød eller knekkebrød fungerer veldig fint, sier Sundfør og foreslår at vi tar med tubeost, syltetøy eller bokser med leverpostei eller makrell i tomat som pålegg. For de som liker grøt, er havregryn kokt på vann et supert alternativ. Enten til frokost eller lunsj.

- Ta med litt sukker, rosiner og nøtter til topping, anbefaler ernæringsfysiologen.

Du kan også kjøpe ferdige porsjonsposer med grøt som skal kokes opp med vann.  

Taco på tur

Selv om du skal ut på tur er det ingen grunn til å kaste middagsrestene i kjøleskapet. Ta dem med! Og hvis du i tillegg sørger for å ha en pakke med grove tacolefser eller lomper i sekken, kan du lage din egen tur-taco.

- Her er det bare fantasien som setter grenser for hva du kan ha i lefsen. Rester av kylling, kjøtt og fisk fungerer fint, og sammen med ferdig oppskårne grønnsaker, mais og salat blir dette kjempegodt, sier Sundfør.

Husk bare å spise dette samme dag, så ikke kyllingen og kjøttet blir dårlig.

Unngå sure og slitne barn

- Det er ikke rart at barna våre ofte blir sutrete når vi går på tur. Vi voksne er ofte så opptatt av å motivere dem at vi deler ut sjokoladebiter og kjeks så fort vi har begynt å gå. Resultatet blir at de ikke orker å spise ordentlig mat, får et blodsukker som kjører berg- og dalbane og til slutt blir slappe og sutrete, forklarer ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Pass på at både små og store spiser en ordentlig frokost før dere går hjemmefra, og ta med sunn og god turmat som metter og som alle liker, anbefaler hun.