Fem tips til mat du kan lage på bål

Bål på sandstrand i vakker solnedgang.

Bålmat er ikke bare begrenset til pølser og marshmallows; det er faktisk et bredt utvalg av sunne og deilige retter du kan lage over flammene. Her fem tips til mat du kan lage på bål.

Det er ingen grunn til å vente på helgen for å komme seg ut. Hverdagsmiddagen og kveldsmaten kan enkelt spises ute i fri luft. Å tilberede mat på bål er en opplevelse i seg selv. Men husk at det ikke er lov å fyre opp ild i nærheten av skog eller annen utmark i perioden 15. april til 15. september

Bål ute.jpg
Husk bålforbud mellom 15. april og 15. september. Bilde: iStock.

Så, enten du er på campingtur eller bare ønsker å tilbringe dagen eller kvelden ute i naturen, her er noen enkle oppskrifter på sunn mat du kan lage på bålet: 

1. Laks i folie

Fisk i folie.jpg

Laks i folie er enkel og sunn turmat som kan tilberedes på bål. Et godt tips er å grille laks pakket i folie sammen med en stripe pesto. Plasser laksen i folie over glørne og la den steke i omtrent 10 minutter, til den er gjennomstekt og flaker seg. Ta med litt lettrømme, litt ferdigkuttet salat og fullkorntortilla til servering – og vips, så har du et realt og godt turmåltid!

2. Fiskekaker

Fiskekaker er perfekt turmat som kan stekes på bålet. Hva med å grille fiskekaker istedenfor pølser på bålet? Det er både superenkelt og supergodt! Spis fiskekakene som de er, eller lag en fiskeburger med grovt hamburgerbrød. Ta gjerne med litt tomat og majones i tursekken! 

3. Bakt potet

Bakt potet.jpg

Har du ekstra god tid ved bålet, er bakt potet en klassiker det er verdt å vente litt på. Pakk bakepotetene inn i folie. Potetene trenger 40-60 minutter på bålets glør. Du kan også steke dem ferdig i ovnen hjemme, og så varme dem opp igjen på bålet senere. Ta med mais, kryddersmør, skinke og revet ost. Så er middagen klar! 

4. Ostesmørbrød i folie

Lag lunsjen på bålet. Smør brødskiver av grovt brød med ketchup eller pesto, og ha på det du måtte ønske av ost og eventuelt kjøttpålegg. Pakk inn toasten i aluminiumsfolie, og ta gjerne med hakkede gulrøtter og andre grønnsaker som snacks inntil. På bålet, gjerne på en grillrist, kan toasten grilles i folie i to-tre minutter på hver side. 

5. Bakte epler

Eple på bål.jpg

Til og med desserten kan lages på bålet! Skjær ut kjernehuset av eplene og fyll dem med en blanding av hakkede nøtter, tørket frukt og kanel. Pakk dem inn i folie og ned i sekken. Eplene grilles på bålets glør i rundt 15-20 minutter, til de er myke og søte. Eventuelt kan du stikke hele epler på grillpinner og grille dem direkte i flammene. Server dem med en klype kanel på toppen og gjerne en skje gresk yoghurt ved siden av.

Når du lager mat på bål, er det viktig å være forsiktig og å respektere naturen. Sørg for å slukke bålet ordentlig og rydd opp etter deg. 

God tur!